Доверието в съдебната система в България за съжаление системно не

...
Доверието в съдебната система в България за съжаление системно не
Коментари Харесай

Министър Славов: Медиацията е възможност гражданите да видят човешкото лице на правосъдието

„ Доверието в правосъдната система в България за жалост редовно не е високо. Причините за това са доста и разнообразни. Но включването на медиацията в целия развой е опция жителите да видят човешкото лице на правораздаването. Да видят, че цялата система е насочена към тях и работи за тях. “

Това уточни министърът на правораздаването в изявлението си пред участниците в Международна конференция „ Съдебна медиация в Европа и Съединени американски щати – ключ към съглашение по висящи правосъдни каузи “. Форумът е проведен от работната група, избрана с решение на Висш съдебен съвет да изготви Наредбата за устройство на центровете за медиация към съдилищата и Наредба за асортимент и надзор върху активността на медиацията.

Славов добави, че във време, когато обществените спорове стават все по-силни и по-интензивни и това са спорове, които засягат обществото, политическия развой и бизнес връзките, да се търси решение посредством съглашение е в действителност един нов вид просвета. „ Култура, която ние се опитваме малко по малко да вкарваме с търсене на единодушие, с компромиси, с компромис, с приемане на резултат, който да е задоволителен и за двете страни “, посочи министърът. Като напредъкът към този момент е налице - за късото време, откогато заема поста в Министерство на правосъдието, е подписал над 100 удостоверения за регистриране на посредници в националния указател. 

акцентира, че през идващите месеци, е належащо да бъдат признати подзаконови нормативни актове по отношение на промените на Закона за медиация, които следва да влязат в действие след една година, „ тъй че да проработи въведеното в него и в Гражданско-процесуалния кодекс включване на правосъдните центрове по медиация “.

Надяваме се, че двете наредби ще бъдат подготвени до месец-два, след което те ще бъдат подложени на съществено публично разискване, тъй че да се чуят мненията на всички заинтригувани страни, в това число на адвокатурата. Това съобщи Даниела Марчева от Висш съдебен съвет, член на работната група. 



А Биляна Гяурова-Вегертседер (БИПИ, също участник в групата) акцентира: България направи огромна крачка напред с приемането на измененията в Закона за медиацията, които предвидиха провеждането на наложителна медиация по избрани висящи в съда каузи, оповестиха от пресцентъра на министерството на правораздаването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР