Доверието към ваксините срещу коронавируса се е увеличило сред възрастните

...
Доверието към ваксините срещу коронавируса се е увеличило сред възрастните
Коментари Харесай

Близо 50% от американците желаят да се ваксинират срещу COVID-19

Доверието към имунизациите против ковид се е нараснало измежду възрастните в Съединени американски щати в края на предходната година, като близо половината от американците показват, че евентуално ще се имунизират, откакто даден ваксина бъде на тяхно разположение.

Това демонстрират резултати от ново федерално изследване, извършено от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) и представено от бизнес телевизия CNBC.

Преди доставките на ваксини против COVID-19 на фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna да стартират да се насочват към ръцете на милиони американци в Съединени американски щати през декември, аналогично национално изследване предполагаше, че редица американци в началото демонстрираха съмнение да бъдат се имунизират против заразната болест.

Според новото изследване на CDC, над 49% от интервюираните през декември 2020 година възрастни американци са изцяло сигурни или с огромна степен на възможност да се имунизират. Само три месеца по-рано (през предишния септември) този % беше едвам 39,4 на 100., само че оттогава насам имунизациите на Pfizer/BioNTech и Moderna получиха позволение за незабавна приложимост от страна на федералните управляващи, означи CDC.

Ако се включат и хората, които са декларирали, че има някаква възможност да се имунизират, доверието към Коронавирус имунизацията е повишено през декември до 68%. Доверието нараства най-вече измежду хората на възраст от 65 и повече години, които са и едни от първите американци, които биват ваксинирани.

Между септември и декември по-малко хора декларират, че не имат намерение да се имунизират, откакто дадена ваксина бъде налична, като техният % понижава от 38,1% на 32,1%, сочи още изследването на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.

Доверието във имунизациите обаче се разграничава по демографски данни. По-младите хора, дамите, чернокожите, хората, живеещи отвън огромните градски региони, както и тези с по-ниско обучение са по-склонни да заявят, че не желаят да се ваксинират. Хората с по-ниски приходи и тези без здравно обезпечаване също декларират, че не имат намерение да се имунизират, демонстрира изследването на CDC.

" Въпреки че доверието в Съединени американски щати към имунизациите против COVID-19 се усили през септември – декември 2020 година, са нужни спомагателни старания за пригаждане на посланията за имунизация и за използване на тактики за по-нататъшно повишение на доверието на обществото, като цяло и в границите на съответни субпопулации “, споделиха анализаторите на проучването.

CDC интервюира над 3500 възрастни през септември и над 2000 възрастни през декември. Само 123 души са попълнили двете изследвания през септември и декември, съгласно самото изследването.

Досега Съединени американски щати са доставили над 59 милиона дози ваксини против COVID-19 и са инжектирали малко над 42,4 милиона дози, съгласно скорошни данни от CDC.

Учени предизвестиха, че новите и мощно заразни разновидности на вируса могат да изискват повече хора да бъдат имунизирани, с цел да реализиран по този начин наречения стаден имунитет.

Д-р Джей Бътлър, заместник-директор на CDC по инфекциозни заболявания, сподели по-рано пред Американското общество за инфекциозни заболявания, че настоящето моделиране допуска, че 70% до 75% от хората ще би трябвало да бъдат имунизирани, с цел да може популацията да доближи стадния имунитет.

Ако обаче по-бързо разпространяващият се вирус се трансформира в преобладаващ вариант, този % за реализиране на групов имунитет евентуално ще би трябвало да се увеличи до 85%, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР