Дотук войната в Йемен е отнела живота на най-малко 7300

...
Дотук войната в Йемен е отнела живота на най-малко 7300
Коментари Харесай

На всеки 8 минути там умира по едно дете

Дотук войната в Йемен е лишила живота на минимум 7300 деца. Там на всеки 10 минути от заболявания умира по едно дете, а всеки ден умират или биват осакатявани по 8 деца. Какво още би трябвало да се случи, с цел да реагира светът?
 България ще даде 293 375 лева помощ за популацията на Сирия и Йемен  Куриозно: Бял лешояд от България задържан за шпионаж в Йемен  Тръмп отхвърли да спре продажбата на оръжие за Йемен
" Йемен е тестване за нашата човечност. А ние сме на път да не издържим този тест. " При произнасянето на тези думи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН) настъпи тишина в залата. Изказването на генералната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор като че ли изправи света, както и Секретен сътрудник като негов неприсъствен представител, на подсъдимата пейка. Тя приказва за позора в Йемен и за това, че цялата международна общност просто изоставила тази страна и хората в нея. Фор е била там и с очите си е видяла какво са предизвикали на тази забравена страна петте години революция:

" Видях един ридаещ татко, който неописуемата беднотия беше сложила пред нечовечен избор: кого да остави да почине от апетит - жена си или децата си ".

Най-малко 7300 убити или осакатени деца

Така ли би трябвало да наподобява нашата човечност към другите, попита Фор присъстващите в залата, а въпросът ѝ остана да виси във въздуха. От началото на тази война са убити или осакатени 7300 деца. Толкова са съгласно формалните данни, а действителният им брой безспорно е доста по-висок, твърди Фор.

В раздираната от революция страна и двете страни в спора - бунтовниците и армейските сили - блокират пътищата на филантропичните помощи и стопират помагачите. Всеки ден в Йемен умират или биват осакатявани по осем деца. На всеки 10 минути там умира по едно дете от болест, която е изцяло лечима.

По думите на Фор, тези деца умират, тъй като хората, които са в положение да им оказват помощ, не могат да стигнат до тях. И по този начин едно цяло потомство умира в Йемен. А дружно с него умира и съвестта на света, прибавя тя: " Изоставяйки тези деца, ние погазваме освен техните съществени права - погазваме и хуманността. "

" Трябва да спасим 15 милиона деца "

Това е една от дребното положителни вести от Йемен: бунтовниците хути са напуснали позициите си в пристанищния град Ходейда - както беше контрактувано на договарянията в Стокхолм. Това в действителност е дребен прогрес, който обаче наподобява нищожен на фона на голямото злополучие, което в този момент обрисува също и генералната директорка на УНИЦЕФ:

" Половината от децата под 5 години в Йемен, към 2,5 милиона души, а хронично недоразвити. 15 милиона йеменски деца чакат от нас да спасим живота им. Моля ви, дано им помогнем! "

Още една злополука

И като че ли на света не му стига тази най-голяма, породена от други хора, филантропична злополука, зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси и координатор за незабавната помощ Марк Лоукок предизвести за друго очертаващо се голямо злополучие: танкер, претрупан със недопечен нефт, може да се разцепи край Ходейда и 1,1 милиона барела от суровината могат да се излеят в Червено море.

" Това е четири пъти повече, в сравнение с нефтения разлив при злополуката с „ Exxon-Valdez " преди 30 години. "

И още нещо доста показателно сподели американският представител в Организация на обединените нации - персонално той се опасява, че във връзка с Йемен светът от дълго време към този момент е претръпнал.

Коментарът е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР