Доцент Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология" в Института по

...
Доцент Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология" в Института по
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Затваряне на хора ще сведе заболеваемостта до по-ниска, но след 2 месеца...

Доцент Андрей Чорбанов, шеф на департамент „ Имунология " в Института по микробиология на Българска академия на науките и началник на Експерименталната лаборатория, пред " " за развоя на пандемията от К-19 у нас и тревожния скок на най-важния индикатор - броят на умрелите.

- Какво ще се случи с пандемията у нас, а и по света?


- Зависи от държанието на страната, от политиката. Затваряне на хора ще сведе заболеваемостта до по-ниска, за миг ще си отдъхне системата, с цел да пристигна идващото гмуркане след два месеца. Трябваше да има целенасочени ограничения за усилване на лечебни заведения, за намиране на инфекционисти. Между другото, шапка им смъквам на тези лекари!

Държавата трябваше да подтиква взимане на втора компетентност. Сега няма база, няма хора, коли за спешна помощ няма. Без дейна интервенция на страната ще продължи синусоидното придвижване на пандемията, както е съвременно да се споделя. Въпросът е до каква степен може да поеме риск страната.

Швеция го направи и към този момент има съвсем нулева смъртност. Да, с голям пик умряли през април. При нас ще е същото, само че по друга скица. Просто е рано да го забележим. Нека се направи разбор на годишна база в обособените страни. Резултатите ще са идентични.

Трябва да се тестват единствено болните със признаци, а не всички контактни. 50% от хората имат имунитет против ковид, останалите ще го минат рано или късно. Епидемията се стопира най-лесно при тирания, само че Западният свят надали го желае.

- Доцент Чорбанов, започваме с може би най-тежкия въпрос: какво се случва с епидемията от ковид у нас?

- Зависи дали приказваме за вируса или за човешката логика на психиката. Наблюдаваме нещо доста отрицателно и това е правенето на ненужни проби. Ще ви дам образец - има туморни маркери, които са причина за развиване на цели групи ракови болести.

Представете си, че всички хора хукнат да си вършат проучвания! Ще излязат резултати, които ще хвърлят хората в необикновен боязън и смут. Говорим даже за причина, което не значи наложително развиване на израстък. Нормално е при огромен брой проби да има огромен брой позитивни с Сovid-19. Те единствено карат хората да не реагират рационално.

- Ще обясните ли какво имате поради?

- Уплашени, те тичат в лечебни заведения. Затова там е цялостно с хора, които не са заболели. Вторият вид са хората, които стартират да се лекуват сами. А това е доста рисково, когато са в ранен стадий или пък още не са заболели. Даже има противоположен резултат.

- Кои хора тогава следва да се тестват?

- Не бих тествал безусловно никого отвън хората с клинични прояви. Няма потребност от тази параноя. Представете си, че всяка зима се тестваме всеобщо за грип? Огромен брой ще излязат положителни. При COVID-19 процентът е доста по-малък.

Голям брой от инфектираните даже не схващат, други не се разболяват, не реагират по никакъв метод на вируса. И се стартира един тотално сгрешен логаритъм. На кого да се обади, какво да прави!

- Изглежда елементарно - обаждаш се първо на персоналния доктор.

- И той отхвърля обзор, тъй като за министерството не е доктор от първа линия. И преглежда по телефона или пък изобщо не го подвига. Уплашени, хората стартират да звънят на Бърза помощ. Там няма задоволително коли за спешна помощ и фрагменти, хората изнемогват, не могат да се отзоват, липсва им съоръжение, за похлупак, не знаят къде да закарат пациента.

- Мнозина ще отвръщат, че като не се изследват контактните лица, те ще разнесат всеобщо вируса?

- Е, и! Не е проблем. Аз от февруари дублирам, че това няма да свърши, преди да премине през цялото население. Така ще се образува имунитет. И да спре да се спекулира с съществуването на антитела. Те не са аршин нито за съществуване на имунитет, нито за липса на подобен.

Факт е, че с наново заразяване са сред 4 и 20 души в света. Това е нищо при над 30 милиона инфектирани. И евентуално се дължи на генни особености. Но е друга тематика.

Затова напролет и лятото трябваше да се оставят хората да живеят свободно, а не да се крият

- Щеше да се случат нещата много по-бързичко. Сега се затварят учебни заведения, стопират се възпитаници. Този взрив беше предстоящ. Но страната не направи нищо! Вижте, огромна част от обществото е уязвимо, рисково. Просто светът е организиран по този начин, че Хомо Сапиенс има живот от към 45 години. Всичко нагоре е с помощта на достиженията на медицината.

Разбира се, на метод на живот. Но в един миг стартират да се появяват хронични болести, тумори, автоимунни, ревматични. Просто имунната система стопира да действа вярно. Друга значима причина - индустриалното общество е свръхкилограмово.

- Най-важният индикатор обаче в последна сметка е смъртността, а броят на умрелите в България обезпокоително скача.

- Наблюдавам деликатно статистиките в целия свят, растежът на смъртността понижава. В скандинавските страни тя към този момент е пренебрежима, близко да естествената без пандемия. Имаше доктрина, че БЦЖ пази страните, в които е наложителна, в това число и в България. Е, сега компенсираме. Когато вирусът влезе в колектив от рискова група, смъртността внезапно скача.

И тук идва неприятната организация в тези домове за възрастни. Най-вече допускане на вируса посредством личния състав, който нормално работи и в други заведения.

COVID-19 попадна и в дребни обитаеми места с доста възрастни хора. Но със или без затваряне, резултатът ще е еднакъв, просто ще е с друга дълготрайност в стопански проект. Вижте, България не е изключение.

По целия свят е едно и също. С изключение на Източна Азия. Но там съществува официализирана форма на тирания. Западният свят надали го желае! Един гражданин на Лондон, Париж или Рим не би желал да живее в Азия. Той не е привикнал да извършва заповеди като боен.

- Така е, само че в Япония маските не са наложителни, а ги носят 95 % от хората?

- Не се колебая, живял съм 3 месеца в Тайван, хората си вървят с маски. Но в случай че отиде там родното РЗИ или Агенция по сигурност на храните, ще затворят безусловно всички заведения за хранене, хотели и магазини. Разбира се, че ще спрат ковид. Когато арестуват с военни патрули.

- Четох мнение на доктор от ВМА, минал през ковид, че тежестта на болестта не се дефинира даже толкоз от спомагателни заболявания, а от самостоятелен генетичен код, който дава имунен отговор.

- Разбира се. В доста хора има характерни антитела. Когато човек е здрав, те нямат никакво въздействие. Тези автоантитела обаче стават патологични, когато са съчетани с вируса. Но не могат да се вършат генерални заключения. Факт е, че някои хора са предпазени от COVID-19 и в никакъв случай няма да го изкарат. Други обаче ще се разболеят наложително.

- Какъв % са предпазени?

- Колеги от Калифорнийския университет са създали изследване, съгласно което към 50 % от хората са получили имунитет евентуално вследствие на среща с други коронавируси. Аз персонално познавам много фамилии, в което единият е изкарал тежко вируса, двама са имали просто признаци, а двама изобщо не са били инфектирани или даже не ги лови PCR тест.

- Като имунолог какво ще препоръчате превантивно против COVID-19 - хранене, питиета, стимуланти?

- Единствената предварителна защита е имунизацията. Иначе ключът е положително здраве - човек да се храни здравословно, да живее здравословно. Имуностимулаторите са неточност. Имунната система работи в избрана норма. Засилването не е добър вид. Ще дам образец. Ако шишето събира 1 литър, колкото и вода да сипвате, няма да събере повече. Безумно е да се ускорява имунната система.

- Какви ограничения бихте наредили вие?

- Отделяне на възрастните хора! Особено внимание към домовете, не би трябвало да има директен контакт с жителите им. Завишено внимание към работещите там, които придвижват вируса нормално. Когато е допустимо, обособяване на възрастните, когато те живеят още със своите деца. Знам, това не всеки път е допустимо. Особено в България, където постоянно възрастните се грижат за внуците.

Над 50 000 учени от целия свят подписаха харта, хиляди и сега я подписват. Те поучават тъкмо това - обособяване на възрастните. Нека оставим младите повече да контактуват един с различен. Така няма да има евентуални заразяващи, като мине месец, няма да има кой да заразява. А ние какво! Скриваме младите, които нямат даже признаци.

- Значи сте твърдо срещу маски, срещу затваряне на нощни заведения и игрища?

- Разбира се! Твърдо срещу маските. Всичко има огромна ПР цел, ето, страната прави нещо за хората. Всъщност, извинявайки се, че нищо не е направила. Медицината от дълго време не е грижа за хората, а бизнес с медиатор здравните каси. Затова и не се прави нищо с инфекционистите и с инфекциозните отделения.

Като няма пет години пандемия, тези отделения, лекари, апаратури ще работят на загуба. А никой не развива неща, които не му носят доходи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР