Вулкан, разположен в югозападната част на Исландия, е изригнал вчера

...
Вулкан, разположен в югозападната част на Исландия, е изригнал вчера
Коментари Харесай

Исландия: Вулкан изхвърли червени потоци лава към евакуиран град

Вулкан , ситуиран в югозападната част на Исландия , е изригнал през вчерашния ден за пети следващ път от декември насам, изхвърляйки алена лава , която още веднъж е заплашила популацията на крайбрежния град Гриндавик и е довела до евакуация на известния геотермален курорт „ Синята лагуна “, заяви „ Associated Press “.

Изригването е записано в ранния следобяд след поредност от трусове в посока северно от градчето с население от 3800 души, което беше незабавно евакуирано през декември, когато вулканът още веднъж се задейства след епохи на покой и разкри впечатляваща естествената мощ. Въпреки че интензивността е почнала да се успокоява в ранните вечерни часове, изригването се прави оценка като най-мощното в региона до момента, защото лавата се е изстреляла на разстояние от 50 метра в небето от цепнатина, чиято дължина е достигнала 3,5 километра, оповестиха от Исландската метеорологична работа. Бариерите, издигнати за отбрана на Гриндавик, са отклонили огромна част от течащата лава, която е довела до прекъсване на придвижването по основни пътища, водещи към града.

Силите на реда оповестиха, че на всички хора, които по това време са се намирали е града, е било подредено да го изоставен колкото се може по-бързо. Термалният курорт „ Синята лагуна “ , една от най-големите туристически атракции в Исландия, е бил евакуиран преди началото на изригването.

Експерти настояват, че в един миг над кратера се издигнал мрачен шлейф от пепел вследствие на избухливо взаимоотношение на магмата с подпочвените води. Първоначално облакът не се е издигнал задоволително високо, с цел да съставлява някаква опасност за авиацията, само че малко по-късно особено подготвени екипи са почнали да наблюдават обстановката от близко, разяснява Йохана Мален Скуладотир от Метеорологичната работа.

Град Гриндавик , който се намира на към 50 км югозападно от исландската столица Рейкявик, е под сериозен риск , откакто поредност от трусове през ноември постановиха евакуация на популацията. Последвалото мощно изригване през декември е разрушило някои защитни стени и няколко здания. Районът е част от вулканичната система Сварценги , която е била неподвижен в продължение на близо 800 години, преди да се разсъни още веднъж. Вулканът е изригнал още веднъж през февруари и март, като изригването на 8 февруари е развалило съществено водопровод, прекъсвайки отоплението и топлата вода за хиляди хора.

В Исландия , която се намира над гореща сеизмична точка , постоянно биват регистрирани изригвания , като страната има стабилен опит в оправянето с тях. Най-разрушителното злополучие от този вид е изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010 година, което изхвърли големи облаци пепел в атмосферата и докара до огромно затваряне на въздушното пространство над Европа.

Фотосоларен парк над „ Арена ОЗК “: Как бургазлии могат да влагат и да изкарат повече от банков депозит?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР