Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са

...
Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са
Коментари Харесай

Химичка в БАН изследва тайванска билка срещу COVID-19 

Доц. Ина Анева, доктор Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия " За дамите в науката " за България за 2021 година

Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова е фокусиран върху проучването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите евентуални лечебни свойства против човешки коронавируси. Екипът от учени, с който тя работи е провокиран от ниската заболеваемост и смъртност от Коронавирус, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. Именно това растение тайванците ежедневно употребяват. В момента Нина Стоянова-Нанкова е помощник в Института по обща и неорганична химия към и е част от лаб. " Теоретична и изчислителна химия ".
свързани новини18169на 04.11.2021
Д-р Мария Калапсъзова е името на втората стипендиантка по програмата " За дамите в науката " тази година. В момента тя е основен помощник в Института по обща и неорганична химия към Българска академия на науките, като е приключила висшето си обучение в ХТМУ - София. Научната ѝ активност и планът, с който завоюва премията, са съсредоточени върху създаване на по-ефективни и евтини материали за предпазване на зелена сила и целят изобретяването на новаторски натриево-йонни акумулатори.

Третата стипендиантка по програмата - доцент Ина Анева е доцент в секция " Приложна ботаника " на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания и е теоретичен секретар на институцията. Проектът, с който Ина печели стипендията е изследване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай във връзка с невродегенеративни болести като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.

Престижното отличие им бе присъдено за техните реформаторски научни планове на публична гала в Софийски университет " Св. Климент Охридски " със специфичното присъединяване на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Това е пета поредна година, в която Йотова поддържа с наличието си идеята на L`Oréal и ЮНЕСКО за повече дами в науката. Събитието бе почетено още от доцент доктор Диана Ковачева, омбудсман на Р България, Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, Н. Пр. Флоранс Робин, дипломат на Франция в България.

Тази година стипендиантската стратегия " За дамите в науката " се организира в България за 11-и следващ път в партньорство сред L`Oréal България, СУ " Св. Климент Охридски " и Националната комисия за ЮНЕСКО - България. От основаването си през 1998 година и до през днешния ден " За дамите в науката " продължава да е единствената по рода си световна стратегия, която се бори за тъждество сред половете в науката (жените към момента съставляват едвам 33%* от откривателите в международен мащаб). През последните 23 години " За дамите в науката " е подкрепила и отличила над 3600 дами учени в над 110 страни.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР