Доц. д-р Росица Попова е специалист по хранене и диететика.

...
Доц. д-р Росица Попова е специалист по хранене и диететика.
Коментари Харесай

Доц. Росица Попова: Болничното хранене е съобразено с конкретното заболяване или комбинация от заболявания

Доц. доктор Росица Попова е експерт по хранене и диететика. Тя е част от екипа на УМБАЛ „ Лозенец “ и учител по хигиена, хранене и екология в Медицинския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Научните й ползи са главно в региона на хроничната малнутриция. Лекува пациенти с поднормено тегло, като интензивно е взела участие в акции за битка с хранителни поведенчески разстройства. Има участия в обучителни курсове в Хърватия, Чехия, Италия, Испания, Холандия, Люксембург.

Вземала е присъединяване и в редица конгреси в региона на храненето и диететиката на национално и международно равнище.

Доц. Попова прави прегледи и осъществява диетологични съвещания на деца и възрастни пациенти с наднормено и поднормено тегло, както и с метаболитни нарушавания. Член е на Управителния съвет на Federation of European Nutrition Societies, на Управителния съвет на Българското сдружение по хранене и диететика, член е и на Българското сдружение по ендокринология.

Доц. Попова, разкажете за работата си като експерт по хранене и диететика в УМБАЛ „ Лозенец “. Как осъществявате колаборацията с сътрудниците си от другите клиники и отделения?

Както във всички лечебни заведения, по този начин и в УМБАЛ „ Лозенец “ имаме контракт с компания, която обезпечава храната на болните в другите отделения по избрани механически спецификации, тествани и редактирани от мен.

Изработени са съответни седмични менюта за другите нозологични единици, по които кухнята на виновната компания подготвя и доставя всеки ден. Когато е належащо индивидуализиране на менюто на даден пациент, сътрудници от съответното поделение ме осведомят, аз ревизирам здравното му досие и давам рекомендации съгласно положението му, тъй че да се облекчи с диетата оздравителният развой.

Могат ли да разчитат приетите в болница пациенти на пълноценно диетично хранене, съобразено със болесттите им?

Според направените поръчки, болничното хранене е съобразено с съответното заболяване или композиция от болести. Например, доста постоянно пациентите със захарен диабет, той се съчетава с артериална хипертония или друго сърдечносъдово заболяване, което изисква вземане предвид на диетата по няколко посоки.

В такива случаи се включват нашите опитни диетсестри – инструктори по хранене, които съумяват да комбинират обособените ястия на болните от наличната доставка, тъй че те да бъдат задоволителни и уравновесени, несъмнено – с мое подпомагане.

Какви хора най-често търсят амбулаторна консултация и съвет от Вас като експерт – като възраст, пол, равнище на обучение, обществен статус?

Когато пациентите решат да посетят диетолог, те към този момент имат настройката, че ще трансформират метода си на хранене, и като цяло ще трансформират метода си на живот. Те към този момент са осъзнати, че ще има ограничавания, само че най-важното е да създадем доверие един в различен, защото това една обща битка с казуса, който имат. Консултирам бременни, майките на деца още в кърмаческа възраст в процеса на зареждане, дребни и огромни деца и подрастващи с разнообразни проблеми и съпътстващи болести, а по този начин също и възрастни и остарели хора.

По-голямата част от пациентите ми са дами, само че несъмнено имам и доста мъже пациенти, които като се изключи че се борят с килограмите, имат потребност от самостоятелни диети според от болесттите, които имат, или желаят специфичен режим на фона на интензивни тренировки и така нататък Няма по какъв начин да разделя пациентите си съгласно обучение и обществен статус, само че мога да кажа, че всички те са стимулирани хора, които желаят да подкрепят лекуването си с диетотерапия или просто се стремят към здравословно, уравновесено и рационално хранене, което ще им обезпечи по-добро качество на живот.

Имате и директни усещания от равнището на науката за храненето и в други европейски страни. Съпоставимо ли е то с равнището у нас – като научни проучвания, употреба в практиката, обсег на изследваните проблеми?

Старая се да навестявам най-важните и огромни научни конгреси, свързани с храненето, и дръзвам да настоявам, че съм осведомена с най-новите трендове в тази област. Последно през ноември предходната година посетих 14-ата конференция на европейските сдружения по хранене в Белград, на която участваха повече от 1000 делегати от повече от 50 страни. България взе участие в доста изследвания, свързани с храненето в детска и зрелост, които са част от европейски планове. Понастоящем имаме достъп до научни списания със международен рейтинг и имаме опция да следим в елементи огромни изследвания и да следваме най-новите трендове за храните, здравословното хранене и диетотерапията. За страдание, защото България е дребна страна, няма задоволително финансиране за огромни планове, само че можем да участваме в по-малки планове, което разрешава да се развива и нашата научна активност.

Вие сте и академични учител, споделете усещанията си от студентите – имат ли те интерес към тези тематики, търсят ли реализация в тази компетентност?

Аз преподавам „ Хигиена и екология “ в Медицински факултет на СУ ”Св. Климент Охридски ”, част от тази наложителна дисциплинираност включва хранене или по-конкретно здравословно хранене и сигурност на храните.

Семинарите и упражненията са най-интерактивни и забавни за студентите, когато тематиките са свързани с хранене. Освен това в образованието по медицина се предлага избираема дисциплинираност по диетотерапия, която е желана от огромна част от студентите.

Мисля, че студентите, които демонстрират огромен интерес в това направление, след дипломирането си могат да изберат специалността „ Хранене и диететика “, с цел да се осъществят в бъдеще като лекари диетолози. Така те могат да работят в болница като клинични лекари диетолози или като амбулаторни лекари по диететика с оглед възходящия дял на затлъстяване и метаболитни нарушавания измежду популацията.

Тъй като се намираме в следпразничен интервал, след Коледните пости, какви рекомендации ще дадете на хората за най-благоприятен хранителен режим – на възрастните и на децата?

Коледните пости се съблюдават от вярващите християни епохи наред и това има с изключение на религиозно, и физиологично значение. Човекът, макар че е всеядно създание, има потребност от разтоварване на всички органи, които вземат участие в храносмилателните процеси – корем, вътрешности, черен дроб, панкреас и други. Затова изцяло утвърждавам краткотрайното ограничение на скотски храни, тъй като след постите при огромна част от пациентите се усъвършенстват част от метаболитните им индикатори.

Разбира се, постите са единствено за здрави, дейни хора. Абсолютно неразрешени са за деца и заболели с хронични болести, които се нуждаят от специфични диетични режими. По време на постите се храним в известна степен дисбалансирано, като силата е главно от въглехидрати, по-малко от белтъци и мазнини. Освен това, когато постим, ние одобряваме единствено растителен белтък, който не съдържа всички незаменими аминокиселини, нужни за растящия детски организъм, за имунитета, за синтез на ензими и хормони.

Съществува риск през този интервал да настъпят дефицити на някои макро- или микроелементи като желязо, цинк, селен, калций, фосфор, витамини, които да доведат до органни нарушавания или да задълбочат към този момент налични дефицити. Следователно, постите са добър режим за малко време, само че единствено за здрави възрастни човеци. Абсолютно е неразрешен за деца, бременни, кърмачки и хора с хронични болести. Много значимо е хората, които са постили 40 дни, по какъв начин ще се захранят с животинските храни. В деня на Рождество Христово се оферират значителни трапези и след постите е целесъобразно да се включват последователно животинските храни, с цел да не натоварват стомашно-чревния тракт, както и сърдечносъдовата система. Затова апелът ми е хората да бъдете деликатни на претрупаните трапези както с храната, по този начин и с алкохола.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР