Доц. Антоний Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института

...
Доц. Антоний Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов: Пловдив вероятно ще избере кмет...

Доц. Антоний Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института по социология към Българска академия на науките. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за самостоятелна независимост БОИС (2003). Председател на УС на Института за обществени политики и партньорство. Автор на монографии и студии.

Какви избори да чакаме наесен - напрегнати, подли, прекомерно скъпи?

Със сигурност разноските за локалните избори са повече, само че те би трябвало да доведат до един доста значим резултат, който е систематичен проблем на изборите в България. Става въпрос за качеството на работата на членовете на секционните комисии. По-високите разноски за тези комисии би трябвало да бъдат свързани и с по-големи отговорности за членовете им.

На европейските избори за следващ път видяхме много съществени проблеми, свързани с оформянето на протоколите, с неналичието на задоволителна подготовка на членовете на секционните комисии. Това е един от значимите въпроси на тези избори.

А другояче сигурно ще бъдем очевидци на опити за компрометиране, за личностно злепоставяне, за преместване на кавги от едно равнище на друго. Това, за жалост, се откри като дълготраен декор на политическия ни живот, изключително през последните 2 години.

Хората би трябвало да обръщат доста по-сериозно внимание към претендентите за общински съветници, тъй като от решенията на Общинския съвет ще зависи доколко предложенията на кандидат-кметовете ще се трансфорат в действителност.

Т. е. разумно е да чакаме по-висока интензивност, в сравнение с евроизборите?

Да, сигурно интензивността ще е по-висока. Разбира се, това зависи и от модела на акция, към която се насочват другите политически партии.

В идващите два месеца ще бъде значимо дали няма да се появят политически обединения, които ще имат за цел по-скоро да откажат жителите да гласоподават, в сравнение с да ги стимулират за това.

Това ще бъдат първи избори след намаляването на партийната дотация. Съществува ли риск общинските препоръки да се изпълнят с предприемачи?

Не считам, че ще имаме неотложен резултат от смяната в закона, по-скоро този резултат ще се появи на идващите парламентарни избори. Но това не значи, че на локалните избори няма да имаме бизнес обединения, че няма да имаме по-видими искания за ангажимент в локалната власт, изключително в обособени общини, в които работят компании със структуроопределящо значение за локалната стопанска система. Само по себе си това не е нещо неприятно.

Най-важно обаче е да се подсигурява опцията жителите да оказват ефикасен надзор върху своите представители в общинския съвет.

Ще се проявят ли старите ни изборни язви като пазаруването на гласове да вземем за пример?

За страдание това съпътства политическия ни живот през всички тези години. Истината е, че по този начин нареченият „ пазар на гласове ” не нараства. Това е положителното през последните десетина години - няма нахлуване на огромни нови групи от хора, подготвени да продават гласовете си. Но в границите на съществуващия пазар най-вероятно ще има политически обединения, които ще се опитат да прибягнат до сходно средство. По отношение на пропорционалните избори за общински съвет е допустимо това да се прояви по-ясно, изключително в по-малки общини, където има групи, подготвени да подписват сходен вид покупко-продажби.

Как два месеца преди изборите виждате възможностите за показване на главните политически играчи?

Много значимо е претендентът за кмет, който жителите ще предпочетат, да е човек с управнически опит. Управлението на община като Пловдив да вземем за пример освен на града, само че и на района, на развиващия се на територията на Пловдивска област стопански развой изисква доста деликатно образувана управническа кариера, която в действителност да разреши целенасоченото развиване на общината.

В това отношение претендентите на главните политически обединения са значими, само че на избори като тези в Пловдив, съгласно мен, ще има огромно значение и по какъв начин се показват съответните партии на национално ниво.

Българска социалистическа партия се намира в относително слаба позиция, тъй като на национално равнище не съумява да убеди българските жители, че има различна визия за ръководството на страната, че е в положение действително да е управническа опция на ГЕРБ. В това отношение, изключително групите от гласоподаватели, които към момента не са създали своя избор, ще бъдат повлияни от успеваемостта на деяние на политическите партии на национално ниво.

Много евентуално е упоритостта на Българска социалистическа партия да покачат със 100% представянето си през 2015 година да остане единствено предизборна декларация.

Не всички локални структури на Българска социалистическа партия са в учредителен и кадрови капацитет, който да им разреши действително да реализират доста по-добри резултати на локални избори. Най-вероятно резултатът им ще бъде по-добър, в сравнение с последните локални избори, само че ми се коства нереалистично да се чака, че ще го удвоят.

Къде на 27 октомври да чакаме най-ожесточени борби, балотажи?

Трудно ми е да преценява два месеца преди изборния ден дали изборите в Пловдив ще бъдат решени на първи тур, или ще се отиде на балотаж. Поне към този момент не виждам сериозна вероятност за втори тур, по-скоро ми се коства, че нещата могат да бъдат решени още на първи тур. Но не е по този начин във връзка с регионите на Пловдив, както и във връзка с прилежащите общини.

Общо за страната, най-вероятно, ще има известно понижаване на наличието на ГЕРБ в локалните органи на властта, само че не за сметка на появяването на различен политически индивид. По-скоро локалният политически подтекст ще въздейства върху това. ГЕРБ търпи и вредите от ръководството, от това, че носи на практика цялата тежест на ръководството - без значение от това, че ръководи в съдружен формат, главно вниманието на жителите е ориентирано към ГЕРБ.

Така че в прочут смисъл ще има политическа цена, която ГЕРБ ще заплати на тези локални избори. Но считам, че като цяло ГЕРБ ще резервира преобладаващата си роля в локалната власт.

Изглежда, че случилото се при Обединени патриоти, не е разединение, а по-скоро премахване на Атака. Видяхме към този момент, че Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ се сплотиха зад кандидатурата за кмет на Славчо Атанасов. Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ не престават да поддържат разговора, заприказва се за възобновяване на формата на Патриотичния фронт.

Ще има ли в последна сметка борба за кметския стол на София сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова ?

Не чакам такава борба и имам причини за това. Свидетели сме на характерна интерпретация на ролята на омбудсмана в лицето на госпожа Манолова - тя си слага независими цели, което е безусловно несъвместимо с ролята на омбудсман. Той е по-същество публичен юрист на жителите пред властта, а не независим център, който структурира лична политика.

Г-жа Манолова, съгласно мен, няма да се яви на изборите в София по доста аргументи - на първо място поради това, че то би могло да се окаже най-сериозната <210> политическа неточност. При загуба тя ще бъде значително сложена в светлина, която няма да <210> разреши да продължи работата си като омбудсман. А в това време

Българска социалистическа партия надалеч не поддържа Манолова единомислещо.

При възможен противоположен резултат госпожа Манолова ще загуби още повече, защото е доста елементарно да се подлага на критика Топлофикация-София, доста елементарно е да се вършат обществени изказвания против общинската администрация, доста по-трудно е тя да се ръководи. А госпожа Манолова няма управнически опит, тя не е управлявала нищо. Така че в това отношение ми се коства, че да се кандидатира за кмет на София би могло да бъде доста тежка политическа неточност за нея.

Обратно - госпожа Фандъкова най-вероятно ще бъде претендент за кмет. Но това, което ми се коства доста значимо да се изведе на напред във времето, е главният залог за модела на ръководство на София.

Пред града предстоят доста значими стратегически задания, тъй че е значимо качеството и периодите на ремонтите да са единствено детайл от по-цялостен стратегически диалог за бъдещето на столицата.

Изглежда реалистично, в случай че не е госпожа Манолова, претендент кмет на Българска социалистическа партия да е ръководителят на столичната организация господин Калоян Паргов, който има опит в локалното самоуправление като общински консултант. Струва ми се обаче, че това няма да бъде задоволително сериозна борба за избора на кмет на София.

Имаме и кандидатури в дясноцентристкото политическо пространство, което най-вероятно ще дефинира известна фрагментация на вота. Но сериозен конкурент на госпожа Фандъкова, най-малко към този момент, ми е мъчно да дефинира.

Какво същински би ви изненадало на тези избори?

Опасявам се от целенасочени провокации, в това число в изборния ден. По време на последните локални избори имаше хакерска офанзива на уеб страницата на президентската администрация, на уеб страницата на Народното събрание, имаше серия от офанзиви към уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Имаше упоритости да се сътвори напрежение, хората да бъдат сплашени. Опасявам се от сходен вид сюжети, които са сложни за следствие и прогнозиране. Надявам се институциите да са подготвени да предотвратят сходни офанзиви, с цел да бъде обезпечена свободната воля на българските жители.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР