Достигане на безработица от 4 процента и на заетост от

...
Достигане на безработица от 4 процента и на заетост от
Коментари Харесай

4% безработица - цел в проекта на Стратегия за заетостта

Достигане на безработица от 4 % и на претовареност от 78 на 100 за популацията от 20 до 64-годишна възраст са главните цели, заложени в плана на Стратегия за заетостта в България от 2021 до 2030 година. Документът е оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерството на труда и обществената политика. Като съществена опасност за пазара на труда е посочен растежът на безработицата в резултат на коронакризата. 

Сред главните цели в Стратегията по заетостта е възобновяване на стопанската система и достигането на претовареност на равнищата от 2019 година Тогава коефициентът на безработица беше 4,2%, а през 2020 - 5,1%.

Сред акцентите в документа е осъществяване на ограничения за повишение качеството на работната мощ и най-много придобиването на цифрови умения.

Очаква се дълготраен дефицит на лица със приблизително обучение, включително професионално. Дефицитът от фрагменти със приблизително обучение гладко ще понижава, като през 2021 ще визира 177 100 работни места, за които няма да има предложение от нужния човешки запас.

През 2030 година този недостиг ще възлиза на малко над 110 000. На тези работни места ще бъдат ангажирани хора с по-ниска или по-висока подготовка от нужната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР