Доставките на основните бойни западни танкове в Украйна останаха интрига

...
Доставките на основните бойни западни танкове в Украйна останаха интрига
Коментари Харесай

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Доставките на главните бойни западни танкове в Украйна останаха конспирация до последния миг . Но на 25 януари немското държавно управление и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън публично оповестиха това, напомня Руската работа на Би Би Си.

Германия дълго време не можеше да реши да достави на Украйна своите танкове " Леопард ". Смята се, че това се дължи на първо място на опасенията, че това ще я трансформира в де факто участник във военния спор . И това се отнася освен за доставката на самото съоръжение от Германия, само че и за формалното позволение за реекспорт на немски танкове от други страни - без това те не биха могли да се осъществят.

Решението на този сложен политически въпрос беше обещанието за доставка на танкове от Англия и Съединени американски щати - по-късно Германия към този момент не остана сама в този тип помощ .

В резултат на това, до момента в който Европа и Съединени американски щати убеждаваха Германия да позволи прехвърлянето на " Леопард " -ите, Украйна с изключение на с тях се снабди и с английските " Чалънджър 2 ", и с американските " Ейбрамс ". Привържениците на Украйна даже шеговито благодариха на немския канцлер Олаф Шолц в обществените мрежи за неговата неотстъпчивост.

Колко танка може да получи Украйна?

Колко танка ще бъдат доставени не е известно. Най-вероятно оповестените количества няма да са дефинитивни.

Досега на Киев са обещани 14 танка " Чаланджър 2 ", 14 танка " Леопард 2 " от Германия, а Полша - още 14.
 Полша праща на Украйна още 60 танка по руски лиценз
Полша праща на Украйна още 60 танка по руски лиценз

Досега Варшава е изпратила повече от 250 танка

. Според Байдън доставката ще отнеме време, само че Съединени американски щати скоро ще стартират да образоват украинските военни за тяхната употреба.

" Доставянето на тези танкове на бойното поле ще отнеме време. Ние ще използваме това време, с цел да подсигуряваме, че украинците са изцяло подготвени да интегрират танковете " Ебрамс " в своята отбрана ", сподели той.

Американската преса оповестява, че " Ейбрамс " би трябвало да бъдат поръчани в границите на програмата Ukraine Security Assistance Initiative , която планува поръчка на оръжие от производителя , а не доставка от запасите на американската войска. Това доста ще забави осъществяването на поръчката.

В Обединеното кралство през 2021 година взеха решение да извадят от употреба 77 " Чаланджър 2 " от останалите 225 танка в употреба, с цел да могат евентуално да бъдат изпратени в Украйна.

Що се отнася до немските " Леопард ", съгласно седмичника Spiegel, Бундесверът разполага с 212 танка " Леопард " от разнообразни модели в употреба. Още към 100 танка към началото на лятото на 2022 година са били в ремонт.

Според ABC News, който цитира почитан украински чиновник, по време на договарянията в авиобазата Рамщайн 12 страни са изразили подготвеност да доставят общо към 100 танка " Леопард 2 " на Киев незабавно щом Берлин позволи реекспорта.

Публични изказвания за желанието за доставка на " Леопард " -и прозвучаха в Полша и Финландия, само че пресата също писа, че Норвегия, Испания и Холандия могат да се причислят към програмата за доставка.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни сподели по-рано, че Украйна се нуждае от 300 (западни) танка, с цел да завоюва войната.

Какви танкове ще бъдат доставени?

Това е значим въпрос, защото всеки от въпросните три западни танка е осъвременен . В резултат на това някои версии на един и същи модел се разграничават доста една от друга и няма точна информация кои ще постъпят на въоръжение във въоръжените сили на Украйна.

Има да вземем за пример минимум три съществени модела танкове " Леопард 2 ". В допълнение към главната трансформация има и " Леопард 2A4 ", който се създава от 1985 до 1992 година, както и " Леопард 2A5 / 2A6 ".

В допълнение към тях има и междинни разновидности, както и голям брой версии, издигнати за задгранични клиенти - всякога, купувайки нов танк от Германия, задграничните армии са поставяли свои лични условия, персонализирайки бойното транспортно средство за себе си.

Това най-вероятно ще докара до нуждата от унифициране на разнообразни системи. В противоположен случай това ще докара до компликации при образованието на танкисти (по-лесно е да се образоват всички на един модел) и при доставките.

Spiegel написа, че Берлин може да трансферира в Киев рота (14 единици) танкове " Леопард 2A6 " - най-модерната от основните версии на " Леопард 2 ". Те са въоръжени с по-дълго оръдие L/55 от по-ранните модели, което усъвършенства пробиването на бронята.

В началото на юни испанският El Pais разгласява публикация, в която се споделя, че управляващите на страната преглеждат опцията да трансферират в Украйна партида танкове " Леопард 2A4 ", които се намират в запас. Испания купи от Германия 108 от тези танкове, преди да стартира да създава " Леопард 2A6 " по лиценз.

Вероятно тази версия на " Леопард 2 " има потребност от ъпгрейд. За края на 80-те години " Леопард 2A4 " беше много съвременен танк, само че за 30 години противотанковите оръжия са отишли ​​далеч напред и последващите модификации са получили по-добра отбрана . В допълнение, по-късните версии имат по-усъвършенствани системи за ръководство на огъня, наблюдаване, връзки и доста други.

Същото важи и за американския M1 " Ейбрамс ". През цялата история са издигнати към 10 хиляди единици в три съществени версии, сред които са осъществени доста по-малки усъвършенствания, които се отличават с по-модерна отбрана, системи за ръководство на огъня, наблюдаване и връзки. Каква версия на " Ейбрамс " може да бъде доставена в Украйна, към момента не е известно.
 Украйна получава US танкове, само че без секретната им ризница
Украйна получава US танкове, само че без секретната им ризница

Танковете M1A2 са оборудвани с цифрова система

Съседна и при започване на януари. Ако Украйна получи танкове " от завода ", тогава може да се допусна, че това ще бъдат по-модерни версии на версията " Ейбрамс " M1A2+.

FV4034 " Чаланджър 2 " е друг от другите два танка , обещани на Украйна. Първо, той е основан след " Леопард 2 " и M1 " Ейбрамс ". Американските и немските танкове са резултат от работата на инженерите в разгара на Студената война - производството им стартира надлежно през 1980 и 1979 година. Британският танк е основан през 90-те години на предишния век и влиза в употреба в края на десетилетието.

Има една версия на танка, основана за експорт (само Оман е закупил такива танкове), както и сериозна ремодификация, наречена " Чалънджър 3 ".

Какви са минусите на западните танкове?

Трудно е да се съпоставят танкове въз основа на характерностите на успеваемостта. Първо, т анковете рядко стигат до двубой , те постоянно работят против укрепления, укрития, по-леки и по-обикновени бронирани машини и пехота.

Второ, актуалният танк е бойно транспортно средство доста мъчно за ръководство, тъй че триумфът и неуспехът постоянно зависят просто от опцията да се употребява капацитетът му на 100%. Тези танкове обаче имат преимущества и дефекти, които са известни на експертите.

Ако приказваме за минусите на западните танкове, тогава и трите имат най-малко едно общо нещо: тежестта им.

Бойното тегло на най-новата версия на M1 " Ейбрамс " M1A1 надвишава 66 тона . Най-модерният " Леопард 2A7 " тежи почти толкоз. Бойното тегло на " Чалънджър 2 ", дружно с спомагателната отбрана, доближава 75 тона .

Всички тези танкове, в това число относително актуалния " Чалънджър 2 ", са станали " по-дебели " в хода на тяхната еволюция. Развитието на танковете върви паралелно с развиването на противотанковите оръжия и тяхната рационализация е в посока по-специално за повишение на сигурността. И инсталирането на ново съоръжение също не понижи бойното им тегло.

За съпоставяне, бойното тегло на съветския Т-80У е 46 тона, на Т-72Б3 и Т-90 - 46,5 тона .

Теглото е много значимо събитие, може да повлияе на логистиката, защото би трябвало да се вземе поради, да вземем за пример при прекосяване на мостове би трябвало да имате по-тежки влекачи с ремаркета, защото танковете не се движат на дълги дистанции сами.

Както сподели пред Би Би Си украинският специалист в региона на бронираните машини Андрий Тарасенко, за танка е значима не толкоз масата, колкото характерният напън върху земята.

Той изясни, че западните танкове няма да имат проблеми с проходимостта: " Наистина тези танкове имат по-голяма тежест, само че имат ходова част със седем ролки (ролки - " колела ", които стъпват върху веригата), за разлика от шестролковите на Т-90, Т-72 и Т-80 . Съответно те имат по-голяма опорна повърхнина на шасито. Съответно натискът на квадратен сантиметър почва, който имат, е съвсем същият като на танковете от руски вид. "

" Чаланджър 2 " обаче има единствено шест ролки от всяка страна , само че неговият напън върху земята е тъкмо същият като M1 " Ейбрамс " и T-72, само че малко повече от " Леопард 2 ", T-90 и T-80.

Вторият минус на западните танкове е нуждата от особено образование на екипажа . Съвременните танкове са много сложни за ръководство, те са оборудвани с цифрови системи за ръководство на огъня, наблюдаване и връзки.

В същото време всеки член на екипажа би трябвало идеално да овладее техниката, тъй че дейностите му да бъдат доведени до автоматизъм - в края на краищата частите от секундата постоянно играят решаваща роля в борбата.

Екипажите на танковете се образоват на специфични полигони, където упражняват както на действителни транспортни средства, по този начин и на симулатори. Следователно създаването на нова технология, даже и за опитни танкове, неизбежно ще отнеме време.

И най-после, ще би трябвало да се провеждат нови вериги за доставка. Украйна ще получи три доста разнообразни танка, всеки от които ще се нуждае от личен набор от аварийни елементи и консумативи.

Ако " Леопард " и " Ейбрамс " употребяват един и същи вид муниции , защото са въоръжени с едно и също гладкоцевно оръдие, " то за " Чалънджър 2 " ще би трябвало да доставя снаряди настрана - той има лични нарезни муниции, за които общоприетите танкови муниции на НАТО не са подобаващи.

Освен това в тази ситуация с " Ейбрамс " също ще има потребност от доставка на огромни количества друго гориво - този танк няма елементарен мотор, а турбина и работи с реактивно самолетно гориво - керосин, който би трябвало да се доставя и транспортира настрана.

Високият разход на гориво на турбината се компенсира от непридирчивост - " Ейбрамс " може да се зарежда с изключение на с реактивно гориво и с бензин, дизелово гориво и даже корабно дизелово гориво , само че, както изясни специалистът, потреблението на тези типове гориво става още по-голяма.

Проблемите с логистиката до известна степен се компенсират от обстоятелството, че " Ейбрамс " и " Леопард " са на въоръжение в Полша , където към този момент има база за поддръжката им и към този момент е построена система за доставка на аварийни елементи и други нужни материали.

Предимства на западните танкове

Традиционно се счита, че руските танкове имат един доста значим минус - боекомплектът на първата степен се намира в по този начин наречената " въртележка " - тъпан, ситуиран в долната част на бойното поделение. Това понижава жизнеспособността на танка в борба, защото боеприпасите могат да се възпламенят при попадение от снаряд.

От трите западни танка, които ще бъдат доставени в Украйна, единствено американският е изцяло лишен от този минус - целият му запас на муниции е ситуиран отвън купола в специфична задна ниша . Тя е отделена от кулата с огнеупорни блиндирани порти, а при попадение на арсенал силата на гърмежа се покачва - там са инсталирани специфични панели, които избиват под налягане.

Заедно с положителната многослойна ризница с вложки от разнообразни (в взаимозависимост от модификацията) композитни материали, това прави " Ейбрамс " един от най-защитените танкове в света.

Неговите английски и немски събратя също са оборудвани с многослойна ризница, само че съгласно специалистите тяхната отбрана е по-ниска от тази на " Ейбрамс " . Освен това част от боеприпасите са ситуирани в бойното поделение. Той е в допълнение предпазен от удари от шрапнели, само че все пак екипажът в тях е в едно помещение със снаряди и заряди.

Недостатъкът на " Ейбрамс " - ненаситната турбина - е личното му преимущество. Такъв мотор Ви разрешава да потегляте доста по-бързо, да набирате скорост в придвижване и в действителност този тежък танк може да форсира по автомагистралата до 60 км/ч, а по неравномерен терен до 40 км/ч. Този индикатор е по-лош от този на Т-80У, който също употребява турбина - съветският танк форсира до 70 км / ч по автомагистрала и до 60 км / ч отвън пътя.

Скоростта на " Леопард 2А4 " по автомагистрала и неравномерен терен надлежно е 70 и 60 км / ч, т.е. дизеловият му мотор работи не по-лошо от турбина. Германският танк има още едно преимущество, за което приказват доста специалисти - той има много висока скорост при придвижване обратно.

Това е значим параметър, защото в бойни условия танковете от време на време работят като излизат от прикритие, с цел да стрелят по цели, а по-късно се скриват назад и колкото по-бързо го вършат, толкоз по-малък е шансът съперникът да го удари с виновен огън.

" Чалънджър 2 " е по-бавен танк, може да се движи с 56 км/ч по автомагистрала и 40 км/ч отвън пътя. Това обаче съвсем подхожда на скоростта на съветските дизелови Т-72 и Т-90, които имат тези параметри надлежно 65 и 35 км/ч.

Нарезното оръдие на английския танк постоянно е подложено на критика. Наистина то наподобява като анахронизъм спрямо гладкоцевните оръдия, с които са оборудвани множеството съветски и западни танкове. Гладкоцевното оръдие, заради по-високото налягане на газа в цевта, форсира снаряда до по-високи скорости. Поради това снарядите могат да пробият по-дебела ризница.

Въпреки това, нарезното оръдие има по-висока акуратност. Като се има поради, че битката с вражеските танкове не е главната " компетентност " на главните бойни танкове, този минус също може да се смята за преимущество.

И най-после, както сподели Андрей Тарасенко, те също имат не най-очевидните, само че значими преимущества - да вземем за пример и трите танка имат по-голям ъгъл на надолнище на оръдието от съветските. Това разрешава на много обемистите машини да се скрият зад скатове, оставяйки единствено горната част на кулата открита.

Универсално оръжие

Танкът е в основата на актуалния сухопътен пердах . Той извършва необятен набор от задания и е повсеместен инструмент, който не може да бъде сменен с нищо. Ето за какво Валери Залужни и украинското управление бяха толкоз нетърпеливи да получат западни танкове.

Въпреки това характерностите на актуалните танкове, даже и доста високи, могат да се проявят единствено когато добре подготвени екипажи се бият с тях.

" Дори наличните танкове без подобаваща подготовка, тренажори, подготвителен парк, методически материали не се употребяват даже на 60-70% от капацитета си ", сподели специалистът.

" Според изследвания, извършени през 1989 година, повишението на равнището на подготовка на екипажа с 25% е еквивалентно на увеличение на парка от бойни машини и танкове с 60% ", сподели Андрей Тарасенко по-рано.

Въпреки това даже добре подготвените екипажи се нуждаят от бойна съгласуваност с други съставни елементи на комбинирания пердах - пехота, инженерни елементи, разузнаване. Украинските военни в този момент интензивно се образоват в армейски образователни центрове в чужбина.

За актуалния смесен пердах връзката също е значима в борба, а връзката с танковете, които работят в тясно съдействие с пехотата, е изключително значима. Във въоръжените сили на Украйна, съдейки по мненията на същите съветски " военни репортери ", връзките са сносно построени, това е една от мощните страни на украинската войска.

Но самите танкове, даже и да са доста ефикасни, не са " сребърен патрон " във всяка война - те са просто инструмент, който към момента би трябвало да се овладее.
 След като убеди Запада за танкове, Украйна настава и за изтребители
След като убеди Запада за танкове, Украйна настава и за изтребители

Киев уверен, че с изключение на нуклеарни оръжия не остава нищо друго, което няма да получи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР