Доставките на газ по тръбопровода Северен поток-1 остават изложени на

...
Доставките на газ по тръбопровода Северен поток-1 остават изложени на
Коментари Харесай

Русия обяви, че доставките по „Северен поток-1“ остават рискови

Доставките на газ по тръбопровода " Северен поток-1 " остават изложени на риск, защото единствено една от турбините му действа. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи ТАСС. 

Думите на представителя на съветския президент задълбочават опасенията на европейските страни, които изпитват усложнения да обезпечат задоволителни количества синьо гориво за зимата, оповестява Ройтерс. Запитан дали могат да се чакат още спирания на доставките по " Северен поток-1 ", доставян от съветския енергиен колос " Газпром ", Песков сподели: " няма софтуерни запаси, единствено една турбина работи, тъй че помислете сами ". " Газпром " не е отговорен, че липсват нужни за оборудването съставни елементи, съобщи още той, като добави, че поради това " надеждността на цялата система е изложена на риск ".

Газопроводът, който минава по дъното на Балтийско море, с цел да доставя Германия и прилежащите й страни, работеше с 20 на 100 от потенциала си още преди газовите потоци да бъдат изцяло спрени в сряда, 31 август, за осъществяване на действия по поддръжката му. Доставките би трябвало да бъдат обновени тази нощ в 01:00 часа по Гринуич (03:00 часа българско време).

Москва упреква глобите, наложени от Запада, откакто Русия нахлу в Украйна, за възпрепятстване на рутинните интервенции и поддръжката на газопровода. Брюксел твърди, че това е предлог и Русия употребява газа като икономическо оръжие, с цел да отмъсти на Запада, че поддържа Киев.

Междувременно по-рано през днешния ден Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия, съобщи, че е време да бъде натрапен таван на цената на съветския газ, който влиза в Европа по тръбопроводи. По думите й по този начин ще бъде комплициран завършек на опитите на съветския президент Владимир Путин да манипулира европейските енергийни пазари. Руски газ в Европа " просто няма да има ", в случай че Европейският съюз му наложи ценови таван. Това разгласи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, разяснявайки апела на фон дер Лайен, заяви ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР