Великден е един от двата най-големи християнски празници. Но, за

...
Великден е един от двата най-големи християнски празници. Но, за
Коментари Харесай

Защо Исус винаги е изобразяван с плочки на корема

Великден е един от двата най-големи християнски празници. Но, за разлика от Коледа, който е по-идиличният и изпълнен с красиви облици празник - въпреки всичко означаваме раждането на младенеца, Великден е обвързван и с някои мрачни картини.
 Каква е разликата сред православния и католическия Великден
Каква е разликата сред православния и католическия Великден

Ето някои исторически сведения

На Разпети петък Исус Христос е разпънат на кръста - облик, който след това се трансформира в знак на цялата християнска вяра. Въпреки злокобната си природа, няма по какъв начин да не си зададем един въпрос, обвързван с разпятието - за какво Христос съвсем постоянно е изобразяван на него с плочки на корема?

Образите на слабия и с изваяно тяло Спасител не трябва да бъдат одобрявани като меродавен исторически факт, а като отражение на културните хрумвания на времето, в което са основани. И метода, по който човечеството в оня миг е възприемало мъжествеността. (отдолу фреска на Пиеро каузи Франческа от XV век)

Библията изобилства от облици на мощни мъже. Адам е заставен да стартира да обработва земята като наказване за прегрешението си. Ной пък построява големия ковчег, в който събира животни от всевъзможен тип.

Според Евангелието на Матей произходът на Исус води обратно във времето до Авраам и Давид, и двамата потвърдено мощни мъже. Авраам става татко на Исак на 100-годишна възраст, а Давид съумява да победи по-огромния от него Голиат.
 Статуя на Исус, дело на Микеланджело

Статуя на Исус, дело на Микеланджело

Показателно за силата на Христос е самият ден на разпъването му - той самичък носи тежкия дървен кръст и устоя на редица мъчения. И все пак е изобразен като мускулест млад мъж - концепцията е, че той би могъл да се опълчи против това, на което е подложен, само че не го прави. Което пък е знак на саможертвата му за човечеството. (отдолу триптих на Рубенс, XVI-XVII век)

Символиката на мощния показва освен физическата му резистентност, само че и духовната му, и прочувствена мощ - идеали, към които да се стреми целият християнски свят, пишат още The Conversation.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР