Доставките на газ по тръбата Северен поток-1 са възобновени след

...
Доставките на газ по тръбата Северен поток-1 са възобновени след
Коментари Харесай

Газ потече отново по тръбата Северен поток-1

Доставките на газ по тръбата " Северен поток-1 " са обновени след края на постоянната годишна профилактика, удостовери представител на компанията за ДПА.

Руски газ стартира да тече още веднъж в четвъртък сутринта към Германия през " Северен поток-1 " след края на постоянната годишна профилактика на газопровода, които започнаха от 11 юли, съобщи ДПА като се базира на представител на компанията " Норд стрийм " (Nord Stream), която ръководи тръбата.

" Газът още веднъж тече [през тръбопровода] ", цитира организацията думите му. Въпреки това, както означават от компанията, преди газопроводът да проработи с цялостен потенциал, би трябвало да мине известно време.

" Днес са декларирани размери газ, съответстващи на тези, доставяни по Nord Stream директно преди ремонта - почти 67 милиона кубически метра дневно. Това подхожда на почти 40% натоварване на газопровода ", показва представителят на " Норд стрийм ".

Данни от уеб страницата на оператора на тръбата сочат, че сред 6 и 7 ч. сутринта локално време (7-8 ч. българско) номинациите са били за 29 284,591 киловатчаса/час газ по отношение на 0 през вчерашния ден, оповестява Ройтерс. На уеб страницата обаче данните за действителните потоци газ не са актуализирани и за интервала 4-5 ч. локално време сочат 0.

От компанията " Газкейд " (Gascade), която ръководи газопреносната мрежа в Германия, потвърдиха за Ройтерс, че от " Северен поток-1 " към този момент тече газ към връзките с тръбопроводите OPAL и NEL.

Физически потоци газ са достигнали до терминала в немския град Грайфсвалд към 7 ч. локално време, съгласно ТАСС.

В сряда ръководителят на Федералната мрежова организация (регулаторът на Германия) Клаус Мюлер написа в Туитър, че размерът на доставките на газ през газопровода " Северен поток " в четвъртък ще възлезе на 530 GWh - това е към 30% от натоварването. На собствен ред немският газопреносен оператор Gascade съобщи, че чака превозването на газ на равнище преди поддръжката - 40% от пропускателната дарба.

От средата на юни " Северен поток " работи единствено на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от оптималния си потенциал заради ненавременното връщане на газовата турбина на Siemens след ремонт поради глобите на Канада против Руската федерация.

Преди това съветският президент Владимир Путин съобщи, че в случай че турбината за " Северен поток " не бъде върната на Русия, по трасето могат да бъдат изпомпвани единствено 30 милиона куб. м газ дневно вместо сегашните 60 милиона кубика.

Той обърна внимание на обстоятелството, че в края на юли за ремонтни действия " би трябвало да бъде изпратена друга кола ".

Възобновяването на доставките ще облекчи ситуацията на континента, който се надпреварва да складира гориво преди зимата. Поръчките за доставка на газ алармират, че износът по тръбопровода ще бъде обновен на 40% от потенциала, същото равнище отпреди профилактиката.

Износът на съветски газ за Европа е на многогодишно дъно, което води до ескалация на енергийната рецесия.

Според Goldman Sachs Group Inc. притокът от 40% може да докара до спад на цените.

„ Големият брой клиенти, които са очаквали газопроводът да остане на нулево равнище след профилактиката, допуска, че е евентуално да се стигне до ликвидация на европейските пазари на газ и спад под сегашните цени “, настояват анализатори на банката.

Преди това имаше опасения, че Москва може изцяло да позволи да спре подаването на газ след десетдневната профилактика и по този метод да задълбочи енергийната рецесия. След нападението на Русия над Украйна Западът наложи наказания против нея. На собствен ред Русия спря напълно или отчасти доставките на газ за европейските страни.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР