Доставките на две от най-търгуваните стоки в световен мащаб -

...
Доставките на две от най-търгуваните стоки в световен мащаб -
Коментари Харесай

Добрите реколти в САЩ и Бразилия облекчават страховете от недостиг на зърнени култури

Доставките на две от най-търгуваните артикули в международен мащаб - соя и царевица, се усилват поради положителните реколти в Съединени американски щати, съвсем идеалното време за засаждане в Бразилия и признаците за закъснение на покупките от страна на най-големия покупател Китай. Повишаващите се ресурси демонстрират, че цените на тези основни култури, както и на други съществени артикули като захарта и кафето, може най-сетне да са достигнали връх след скока, провокиран от началото на пандемията, настояват фермери, брокери и анализатори.

По-ниските цени на зърнените култури биха зарадвали потребителите, откакто, съгласно организацията на Организация на обединените нации за храните. Спадът в доставките и мощното световно търсене на зърнени култури през последните 18 месеца доведоха до инфлация на храните и провокираха страховете от дефицит, написа в разбор Reuters.

По-евтините соя и царевица биха понижили разноските за изхранване на добитъка, употребен за произвеждане на месо, което беше мъчно за доста хора по време на пандемията. Но спадащите цени могат да застрашат облагите на фермерите, изключително откакто фирмите за семена и торове покачиха цените. Добрите условия за развъждане на соя в Съединени американски щати доведоха до по-голяма годишна продукция, което провокира спад в цените на фючърсите на културата скоро откакто доближи най-високите си равнища от съвсем десетилетие насам. Но защото северозападните щати на Съединени американски щати и Канада към момента се оправят с историческа суша, цените на овеса, пшеницата и рапицата евентуално ще останат високи. Това значи, че инфлацията при цените на храните надалеч не е завършила. Фючърсите на пшеницата неотдавна се повишиха до деветгодишен връх.

Пазарът на соя е под максимален напън, защото възходящите доставки и опасенията за спад в китайското търсене тласкат цените надолу.
Реклама
Дрю ДеСътър, притежател на плантация от 3600 акра в Илинойс, счита реколтата си от соя от 2021 година за " по-голяма от междинната ". Той към този момент е договорил някои поръчки, които ще достави на търговците на зърно през 2022 година, ако пазарът спадне, преди да узрее соята, която още даже не е засадил. " Не мисля, че е неприятна концепция фермерите да дефинират някои цени за реколтата си от идната година ", споделя ДеСътър.

Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) стартира да покачва прогнозите си за международните доставки на соя всеки месец, откогато даде първични прогнози за настоящата пазарна година през май. Ако сегашната прогноза от 104.57 млн. тона бъде изпълнена, това ще бъде вторият максимален връх по ресурси от соя в света.

Китай, най-големият покупател на соя в международен мащаб, забави покупките през последните месеци заради слабите маржове, раздробявайки соята в брашно и масло за изхранване на добитъка. Анализаторите споделят, че доставките за Китай през 2021 година може да са по-малко от 100 млн. тона заради срив в рентабилността на бранша на свиневъдството и внезапното повишаване на потреблението на пшеница за храна за животни.

Дори цените на растителните масла, в това число палмовото масло, които се покачиха частично заради дефицита на работна ръка в Малайзия, започнаха да демонстрират уязвимост, като палмовото масло означи загуби през три от последните четири седмици. Но соевото масло и маслото от рапица са мощно търсени за биодизел, защото фирмите минават към по-екологично гориво.
Реклама
Докато неприятното време сложи под подозрение положението на реколтата от царевица в Китай, USDA и анализаторите чакат Китай да внесе по-малко зърно, в сравнение с предходната година. Според данните на USDA световните доставки на царевица са се нараснали с 4.1% при реколтата 2021/2022. Китай трябваше да внесе 20 млн. тона царевица през 2021/2022 година, което е с 9 млн. тона по-малко, в сравнение с през 2020/2021 година, съобщи анализатор от китайски държавен институт в края на септември.

" Като се има поради сегашният баланс на търсенето и предлагането, имам вяра, че по-високите цени са зад тила ни ", твърди Камило Мотер, зърнен брокер в Бразилия - водещ международен производител на соя, захар и кафе.
Идеалното време за засаждане
Аржентина, която се чака да бъде третият по величина снабдител на царевица в света и четвъртият на соя тази година, евентуално ще създаде рекордна годишна продукция от царевица и по-голяма годишна продукция от соя спрямо предходната година, съгласно зърнената борса в Буенос Айрес.

След тежък вегетационен интервал Бразилия се радваше на идеално време за засаждане на идната си годишна продукция - дълги сухи дни за работа на полето, последвани от значителни дъждове, които помогнаха на културите през ранните стадии на развиване. В районите, където се отглежда кафето на Бразилия, падна най-голямото количество дъжд за месец октомври от 1983 година насам, откакто фермерите се бориха с най-тежката суша от близо век по-рано през 2021 година, оповестява Reuters.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама
Въпреки че някои вреди към този момент бяха нанесени на растенията от слани и суша, участниците на пазара считат, че изобилната влага може да даде огромен подтик на реколтата през идната година.

Montesanto Tavares Group, огромен производител и преработвател на кафе в Бразилия, чака съвсем рекордна годишна продукция през 2022 година " Обилните дъждове от последните 20 дни разрешиха на фермерите да си отдъхнат ", обявиха от групата.

Референтните цени на захарта доближиха близо 5-годишен пик предишния месец на фона на признаци за възобновено търсене от Китай в интервал, когато данните за производството в Бразилия потвърдиха мрачната годишна продукция на най-големия производител в света след тежка суша.

Но дълготрайните вероятности за предложение, наподобява, се усъвършенстваха заради метеорологичните условия в Бразилия и положителните вероятности за идната годишна продукция в Индия и Тайланд - другите два огромни международни играча.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР