Доставчици на хранителни продукти за общинските в се заканват да

...
Доставчици на хранителни продукти за общинските в се заканват да
Коментари Харесай

Детски градини остават без храна след скока на цените

Доставчици на хранителни артикули за общинските в се заканват да спрат снабдяването на заведенията, в случай че не се подпишат анекси към договорите съгласно с растежа на цените. Рязкото повишаване на храните не подхожда на заложените параметри, при които в забавачките се доставят самун, мляко, месо, пакетирани артикули, плодове и зеленчуци.

До Община се приготвя зов за смяна на механизма на снабдяването, оповестява " Марица ".
свързани новини8089на 10.11.2021
С решение на Общинския съвет, гласувано през 2018 година, обезпечаването с хранителни артикули е предоставено на шефовете на детските заведения. Преди това Общината, а по-късно и районните кметове посредством публични поръчки осигуряваха централизирано доставяне на всички градини. Този модел обаче беше отритнат като несполучлив.

Доставчиците припомнят, че при хляба повишаването е на 50 %, кашкавал вместо 10 лв. коства на едро 15.50, подвигна се и цената на млякото. Няма артикули, чиято цена да е останала същата, само че договорите си остават на старите равнища, тъй като в тях не е планувана актуализация.

Според данните на компаниите сега 52 имат 160 контракта, тъй като храните са групирани в пет обособени позиции. Част от тях са изтекли, други са прекъснати и всички са подписани с разнообразни условия. Затова в една детска градина да вземем за пример, в центъра, се сервира филе от пъстърва, от последните менюта за здравословно хранене, в друга, в " Северен " - скумрия. Според доставчиците е редно да се върне централизираното доставяне. Те означават и ниските такси от 50 лв., които не са променяни от години, макар че издръжката на децата е повишена доста. И дават за образец частните забавачки, където минималната цена е 600 - 700 лв..

Ресорният зам.-кмет по обучение Стефан Стоянов съобщи, че не е известен нито документално, нито устно за казуса, и подсети, че доставките се договарят от детските градини, на които са предоставени бюджети. Контролът се реализира от районните кметове.

Кметът на регион " Централен " Георги Стаменов пък подсети, че цените на продуктите за детските градини се дефинират по САПИ (информационен бюлетин) и се купуват на борсови цени. " При сключване на договорите компаниите са поели ангажимент да доставят артикули по борсови цени с отстъпка. Който не е заложил актуализация, самичък поема отговорност ", добави Стаменов.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР