Доста години чакаме реформа в здравеопазването, смениха се много правителства,

...
Доста години чакаме реформа в здравеопазването, смениха се много правителства,
Коментари Харесай

Д-р Станислав Йорданов: Липсата на дихателни реаниматори е една от причините за високата Covid смъртност

" Доста години чакаме промяна в опазването на здравето , смениха се доста държавни управления, а действителна промяна не се реализира. Очакванията на обществото също са много нереални, тъй като не си даваме сметка, че тук достъпът до здравно обслуждане е доста по-бърз и елементарен, в случай че го съпоставим с Щатите, с Европа ", сподели за БНР доктор Станислав Йорданов, оториноларинголог от Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ ” - най-голямата клиника в страната.

Д-р Йорданов даде образец, че е чакал 6 месеца за обзор при стоматолог в Съединени американски щати, като през това време е бил на обезболяващи средства.

" В Съединени американски щати да вземем за пример, стара жена с инсулт на командно дишане беше изписана след лекуване от месец и половина в болница, поради приключване на лимита на здравната й застраховка.  Жената беше откарана в дома си, тъй като не можеха да заплащат по 2000 $ дневно по-късно.

Така че, на моменти в тези страни здравното обслуждане е извънредно скъпо, на моменти - грубо . А обществото у нас не го схваща това, тъй като информацията му се сервира по неправилен метод ", счита доктор Йорданов.
 УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ ”
" У нас всички считат, че проблемите се вземат решение единствено, когато се уточни за отговорен някой от медицинските лица . А действително генералният проблем е в самата конструкция на опазването на здравето, по този начин както от години не може да се построи Национална детска болница . Защото чакаме тя да бъде високотехнологична, само че никой не прави планове какъв брой квалифицирани експерти ще са нужни за тази болница.

За това, че студентите не желаят да специализират детски заболявания, защото отношението на обществото при проблеми с лекуването на деца е мощно нападателно, а в това време има голям недостиг и отлив на фрагменти в детското опазване на здравето.

Този нападателен медиен и юридически напън води до мощен отлив на фрагменти, тъй като доста е мъчно да приемете рисковете да спасявате човешки живот , изключително на дете. Защото сега, в който спасявате дете, не би трябвало да подхождате със боязън, да бъдете упрекнат, да бъдете съден.

Медицината не е математика. Повишаването на здравното обслужване няма да го реализираме с нападателни акции против лекарите . Трябва да се трансформира тази специалност не в унизителна, а в влиятелна .
 БГНЕС
Един млад доктор да не мисли за личното си оцеляване, а за професионалното си израстване и развиване. Трябва да обърнем внимание на квалификацията, образованието на младите лекари, тъй като един млад и упорит човек търси своето благоденствие и обществена позиция в общесвото, която му дава авторитет, а не оскърбление ", съобщи още специалисът по УНГ.

" Държавата не ни подсигурява сигурност, не си подсигурява успокоение, а нападателните акции водят до нападателно държание на пациентите по отношение на нас.

Дефицитът се ускорява непрестанно и този недостиг, в случай че в един миг не се обърне внимание, ще заплаши съществено системата. Катастрофално е ситуацията с дефицита на медицински сестри, лаборанти, фелшери, санитари и незабавни медици.

Това го видяхме и по време на пандемията . Ние осигурявахме кревати, само че не осигурявахме нужните експерти за лекуването на този вид заболяване.

 БГНЕС

Продължение на две години, до момента в който траеше Covid пандемията нямаше интензивно и целево образование на работещите в Covid отделенията . На тези, които не бяхме инфекционисти, реаниматори, анестезиолози, пулмолози...През тези две години трябваше да се организират образования със експертите по какъв начин се лекува това заболяване , курсове за реакция на личния състав - на сестри, на санитари, на лекари, такова нещо няма.

Справяхме се, само че мъчно. С персонални упоритости и самообразование. Това важи и за другите специалности - най-малко два пъти в година лекарите да покачват своята подготовка, само че освен посредством лични средства , а от здравната система ", посочи още доктор Йорданов.



" Най-високата смъртност от Covid - 19 у нас се дължи на неналичието на най-зле проведената ни здравна система и неналичието на фрагменти. Това ни сподели пандемията - у нас липсват дихателни реаниматори, които освен това заболяване имаха решаваща роля за положителния излаз от заболяването.

Тези експерти трябваше да избавят човешки животи и да понижат смъртноста в България . А те бяха минимално количество у нас при тази тежка пандемия. Липсват също и инфекционсти. Не може да чакаме от специализанти в други области да се оправят с тези случаи.

А младите лекари и експерти, студентите доброволци поеха най-голяма тежест на пандемията. Те бяха непрекъснато до дихателните реаниматори. Това са хората, които ние би трябвало да задържим, тъй като тези млади сътрудници, мотивацията им да се включат в тази кампание е морал. Нищо друго. Морал и обич към специалността - пред тези хора би трябвало да си свалим шапките .

 Снимката е илюстративна

И отново споделям - не е значимо да има човек с тапия - дипломата по медицина не прави един доктор дипломиран , с цел да заеме дадена позиция. Това сподели и случаят във Враца. Кадър, който да може да прави незабавен триаж, предстои на образование най-малко една - две години.

А когато сте подложени постоянно на такива следствия, следва интензивно оттегляне от проблематични случаи. Така ще стартират да се губят човешки животи, тъй като никой няма да изиска да понесе отговорност да се бори за тях.

Още по тематиката в звуковия файл.

Д-р Станислав Йорданов е учител към Катедра по УНГ заболявания на Медицински Университет – София и е основен помощник.  Завършил е голям брой профилирани хирургични курсове в Кеймбридж, Лондон, Ню Касъл, Щутгард, Уинчестър и Анталия. Притежава богат клиничен опит в диагностиката и лекуването на УНГ заболяванията при деца и възрастни. Има и огромен опит в хирургичното лекуване на онкологичните болести на главата и шията, лазер- хирургията, ендоскопската синус хирургия, оперативното лекуване на сливиците, слюнчените жлези, ушите, както и корективната хирургия на носа и ушите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР