Досегашният президент на Франция Еманюел Макрон печели втори президентски мандат.

...
Досегашният президент на Франция Еманюел Макрон печели втори президентски мандат.
Коментари Харесай

Макрон печели втори мандат като президент на Франция

Досегашният президент на Франция Еманюел Макрон печели втори президентски мандат. Това демонстрират първите планирани резултати, обявени от локалните малките екрани.

Макрон получава 58.2 на 100 от гласовете на гласоподавателите. Неговият конкурент Марин льо Пен получава 41.8 на 100.

Така той става първият президент във Франция от 20 години насам, който печели втори мандат.

Към 17 ч. изборната интензивност беше 63.23%, с 2 процентни пункта по-малко от изборите през 2017 година към същия час, съобщи Франс прес.

44-годишният Макрон е центрист и уверен европеец.

Опонентите му го дефинират като нахален и " президент на богатите ". Лидерката на крайната десница, 53-годишната Марин льо Пен, е подложена на критика поради връзките си с съветския президент Владимир Путин.

Балотажът е повтаряне на дуела сред двамата отпреди 5 години, който бе извоюван от Макрон с 66 против 34%.

Всички социологически изследвания през последните дни предсказваха и в този момент победа за 44-годишния проевропейски центрист, само че преднината му пред националистката варираше от 6 до 15 процентни пункта според от сондажите.

На първия тур на вота на 10 април бяха отстранени 10 претенденти за президент. Кой ще стане идващият водач на Франция значително зависеше от това какво ще създадат през днешния ден хората, които са подкрепили изгубилите претенденти.

Въпросът беше сложен, изключително за гласоподавателите с леви убеждения, които не харесват Макрон, само че не желаят и да видят Льо Пен на власт, показва бТВ.

Вторият мандат на Макрон частично зависеше от тяхната готовност, което накара френския водач да насочи голям брой апели към левите гласоподаватели през последните дни.

" Помислете си какво говореха английските жители няколко часа преди Брекзит или хората в Съединени американски щати преди избирането на Тръмп: " Няма да вървя. Какъв е смисълът? Мога да ви кажа, че те съжаляваха за това на идващия ден ", предизвести Макрон тази седмица в ефира на телевизия " Франс 5 ".

" Така че в случай че желаете да избегнете немислимото... направете избор ", прикани той колебаещите се френски гласоподаватели.

Макрон гласоподава в морския град Льо Туке

Френският президент Еманюел Макрон гласоподава в неделя в морския град Льо Туке (северната част на страната) по време на втория тур на президентските избори.

Настоящият президент пристигна на изборите съпроводен от брачната половинка си Брижит Макрон. Семейството има вила в Льо Туке.

Двойката не носеше защитни маски.

Те разговаряха с жителите на общината, които от сутринта чакаха президентската двойка пред постройката на кметството, където беше проведена краткотрайна изборна секция.

Льо Пен гласоподава в изборния си регион

Френската кандидат-президентка Марин Льо Пен гласоподава в неделя на втория тур на президентските избори в северната община Енен Бомон, ситуирана в департамента Па дьо Кале. Тя съставлява този изборен регион в Националното заседание (долната камара на парламента).

От излъчените фрагменти се вижда, че Льо Пен, сходно на доста гласоподаватели, се появи в секцията без маска. Тя драговолно театралничи за фотоси с последователи, които я поздравяваха.

По време на предизборната акция, която стартира на 28 март, Льо Пен даде обещание на французите да защитят покупателната дарба в лицето на нововъзникващите енергийни и хранителни рецесии. Кандидатката прикани да не се постановат такива наказания против Русия, които биха навредили на популацията на самите западни страни.

Тя също по този начин предложи реформиране на Европейския съюз, замяната му с алианс на европейските народи, а също по този начин се изрече в поддръжка на напускането на Франция от взаимното военно командване на НАТО и укрепването на суверенитета на страната.

Това е третият опит на Марин Льо Пен да окупира Шанз Елизе. Преди това тя съобщи, че в случай че не успее, повече няма да се кандидатира за президентския пост.

Кандидатпрезидентският спор

На дълго чаканият ефирен спор в сряда френският президент упрекна водача на " Национален фронт " че е “зависима от Владимир Путин” и неспособна да “защити френските интереси” заради партийни заеми, взети от съветска банка, близка до Кремъл. Връзките на Льо Пен с Русия бяха съществена причина за рецензии към нея, макар обстоятелството, че тя осъди съветската инвазия в Украйна и се опита да се дистанцира от свои минали проруски изказвания. По време на дебата Льо Пен изрази своята “абсолютна взаимност и състрадание” с Украйна и жигосах съветската експанзия като “недопустима”.

Льо Пен поддържа също “стратегическото сближаване” сред НАТО и Русия. Марин Льо Пен съобщи още, че в случай че завоюва президентския избор, има намерение да изтегли Франция от обединеното военно командване на НАТО.

Освен това съперничката на Макрон посочи, че не желае излизането на страната от Европейски Съюз, а ще се стреми да го реформира от вътрешната страна.

Смяната в нейната реторика пък даде добър късмет на Макрон да я упрекна, че е трансформирала позицията си обратно на “историческите разбирания” на нейната партия за Русия. Президентът стигна до такава степен, че направи връзка сред отхвърли на Льо Пен да осъди анексирането на Крим през 2014 година и триумфа ѝ в приемането на съветски заем през 2015 година

Льо Пен контраатакува и упрекна Макрон, че е " ухажвал " съветския водач и го е поканил във Франция по време на мандата му, само че Путин не пристигнал. Льо Пен упрекна Макрон, че въплъщава модела за свободна търговия на Европейски Съюз.

Прогнозите

Според анализатори процентът на въздържалите се от гласоподаване може да доближи 25-30%, изключително измежду левите гласоподаватели, които са недоволни от про-бизнес програмата на Макрон и проектите му да изтегли възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години, показва БГНЕС. През този уикенд огромна част от страната ще бъде в разгара на пролетната почивка, което усилва възможностите доста гласоподаватели да не гласоподават - и ще способства за спомагателен риск за крайния резултат.

Избирателната интензивност на първия тур беше едвам 74%, което значи, че един от всеки четирима имащи право на глас е останал у дома - група, която и двамата претенденти се стремят да стимулират.

Крайнодесният водач Жан-Люк Меленшон, който на първия тур на 10 април приключи на трето място, изрично отхвърли да призове милионите си почитатели да блокират Льо Пен, като гласоподават за някогашния капиталов банкер.

Лидерите на Германия, Португалия и Испания обаче приканиха жителите на Франция да поддържат центристкия президент.

Дебатът сред двамата противници в сряда наподобява няма да промени инерцията им в социологическите изследвания, като съгласно множеството от тях желанията да гласоподават за Макрон са 53-56% против 44-47% за Льо Пен. Това би бил доста по-близък резултат от този през 2017 година, когато същите претенденти се изправиха един против различен.
Тогава Макрон завоюва с 66% против 34% - знак за анализаторите, че напъните на Льо Пен да смекчи и " демонизира " имиджа на партията си са се отплатили измежду огромна част от гласоподавателите.

Но на гласоподавателите се чака да повлияят последните събития към Льо Пен. Органът на Европейски Съюз за битка с измамите ОЛАФ упрекна френската крайнодясна лидерка и нейни сътрудници, че са присвоили към 600 000 евро по време мандата си като евродепутати. Според отчета Льо Пен персонално е присвоила обществени средства на стойност към 137 000 евро от Народното събрание в Страсбург, когато е била евродепутат сред 2004 и 2017 година

Ако завоюва, Макрон ще бъде първият френски президент, който ще бъде избран отново след Жак Ширак през 2002 година, когато бащата на Марин льо Пен, Жан-Мари, раздруса политическата върхушка, достигайки до втория тур.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР