Досега са пуснати в обръщение около 16,7 млн. биткойна, като

...
Досега са пуснати в обръщение около 16,7 млн. биткойна, като
Коментари Харесай

Биткойн – факти и цифри за криптовалутата

Досега са пуснати в послание към 16,7 млн. биткойна, като на всеки 10 минути излизат 12,5 нови „ монети ”, лимитът е 21 млн. броя

На всеки 10 минути излизат 12,5 нови биткойна посредством развой, прочут като „ майнинг ”

Биткойн е гореща тематика, която вълнува от ден на ден хора в последно време. Поскъпването на виртуалната валута до неподозирано високи равнища в къси периоди шокира анализаторите и сложи доста въпроси за бъдещото на парите и изобщо на финансовите системи.

Какво следва – продължаващо повишаване или срив? Кой ще завоюва и кой ще загуби? Биткойн и изобщо криптовалутите ли са бъдещето? По тези въпроси ще продължат да спорят анализаторите, а тук ще ви предложим базови обстоятелства за биткойн и цифрови измерения на най-популярната криптовалута в света.

Колко са биткойните

Доставките на биткойни са лимитирани до 21 милиона, като се чака този брой да бъде доближат към 2140 година. Досега в системата са пуснати към 16,7 млн. биткойна, като на всеки 10 минути излизат 12,5 нови биткойна посредством развой, прочут като „ майнинг ”, при който „ копачите ” се конкурират в световна мрежа от компютри в решаването на комплицирани логаритми, а премията е нови биткойни.

Разход на сила

Компютрите за рандеман на биткойн употребяват голямо количество сила. С повишаване на криптовалутата, на пазара влизат от ден на ден майнери, което води до увеличение на употребяваната сила. Според скорошни оценки на уеб страницата Motherboard, цената на силата за една биткойн транзакция е 215 киловатчаса – колкото е употребяваната сила от междинното американско семейство за една седмица, а на ден се правят 300 000 биткойн транзакции.

„ Битовете ” на биткойн

Ако желаете да се сдобиете с биткойни, не е належащо да купувате цяла „ монета ”. Най-малката единица биткойн е Сатоши, наречена по този начин в чест на тайнствения основател на криптовалутата Сатоши Накамото. Един Сатоши се равнява а една стомилионна част от биткойна, или към 0,0002 $ по настоящия обменен курс.

Биткойн милионери

От 2011 година насам биткойн действа по-добре от всички валути, поддържани от централните банки, като се изключи 2014 година, когато се показа по-лошо от която и да е обичайната валута. В интервала до 2017 биткойн нарастна с над 1400%. Ако сте купили 1000 биткойна при започване на 2013 година и в никакъв случай не сте продавали, в този момент ще притежавате към 160 млн. $ (при обменен курс 16 000 долара). Мнозина смятат биткойн за по-спекулативен инструмент, в сравнение с обичайна валутата, поради неговата волатилност, високите такси за транзакции и обстоятелството, че релативно малко търговци одобряват биткойн.

Кражби

Над 980 000 биткойна са откраднати на тържищата от хакери или инсайдери. Това възлиза на повече от 15 милиарда $ (при обменен курс към 16 000 долара). Малка част от откраднатите биткойни са възобновени.

Тайнственият основател

Въпреки многочислените опити за разкриване на основателя на биткойн, сега към момента не известно кой е Сатоши Накамото. Австралийският академик и бизнесмен Крейг Райт съумя през чай 2016 година да убеди няколко видни членове на общността на биткойн, че той е Накамото, само че след това отхвърли да даде доказателства. Не е ясно дали Сатоши Накамото е псевдоним, ими на група разработчи или на обособен човек.

Раздутата китайска търговия

До началото на 2017 година се считаше, че на китайските тържища се падат към 90% от размера на търговията с биткойн. Но след това стана ясно, че някои тържища раздуват своите размери посредством неведнъж търгуване на номинални количества биткойни сред сметките. Тъй като китайските управляващи взимат комисионни, размерът на търговията там внезапно падна и сега е под 20% от общия, по данни на Bitcoinity.

Пазарна капитализация

Общата стойност на всички биткойни, пуснати досега, възлиза на 283 милиарда $ (при курс 16 000 долара). Това е пазарна капитализация, по-голяма в сравнение с тази на Visa, както и на BlackRock и Citigroup взети дружно.

Конкуренцията

Биткойн не е единствената криптовалута. По данни на уеб страницата за търговия Coinmarketcap, сега биткойн се конкурира с над 1000 криптовалути.

Продажба на активи

В момента могат да се продават биткойни на няколко разнообразни платформи и тържища посредством контракти за разлика (CFD) или за заемане на биткойн без ливъридж. Но редица огромни финансови институции, включително CME Group, CBOE и Nasdaq, оповестиха неотдавна, че ще оферират фючърси на биткойн, което открива опция за търговия с криптовалута в главната капиталова галактика.

Загубените биткойни

Част от 16,7-те милиона добити биткойни са недостъпни по разнообразни аргументи, включително  забравени пароли, инцидентни загуби, гибел на притежателите и така нататък Невъзможно е да се разбере какъв брой тъкмо са изгубените вечно биткойни, защото те към момента се намират в системата, на бездействащи адреси. По данни на университетите Сан Диего и Джордж Мейсън от декември 2013 година, 64% от 12-те милиона биткойна, добити по това време, в никакъв случай не са били употребявани. Твърди се също, че съвсем 1 млн. неизползвани биткойни принадлежат на тайнствения основател на криптовалутата.

Големият лист

В топ 1000 най-големи портфейла има общо 5 638 155 биткойна – повече от една трета от всички биткойни в послание, а сумарната им стойност възлиза на над 87 милиарда $ (при курс от 16 000 $ за биткойн).

Висока такса

Средната такса за обработка на биткойн транзакции набъбна през последната година, изпреварвайки даже шеметното повишаване на самата криптовалута. По данни на уеб страницата BitInfoCharts, всяка биткойн транзакция в този момент коства към 7,3 $, в съпоставяне примерно с 30 цента при започване на годината.

Два клона на биткойн

И най-после, притежателите на биткойни до 1 август 2017 година имат и Bitcoin Cash – клон на оригинала, основан при делене на базовия програмен код на криптовалутата на две. Единица Bitcoin Cash коства сега над 1300 $, което прибавя още 135% към прихода от инвестицията в биткойн от началото на годината.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР