"Досега никога в доклада на ЕК не е писало нещо,

...
"Досега никога в доклада на ЕК не е писало нещо,
Коментари Харесай

Винаги управляващи и опозиция са чели разнопосочно докладите на ЕК, смята Антоанета Приматарова

" Досега в никакъв случай в отчета на Европейска комисия не е писало нещо, което ние да не знаем. Той постоянно е бил четен разнопосочно от ръководещите и от опозицията ". Това сподели пред БНР Антоанета Приматарова от Центъра за демократични тактики, заместник-министър на външните работи (1997-1999), дипломат към Европейските общности (1999 – 2001) и заместител основен договарящ (2000-2001 г.).

По думите ѝ малко се приказва, че този отчет на Европейска комисия има обща конструкция за всички четири страни - антикорупция, правосъдна система, медии и съвместен надзор сред институциите, при съблюдаване на разделянето на управляващите и с присъединяване на гражданското общество .

"Споменава се, че след последния отчет на Европейска комисия по механизма за съдействие и надзор България се ангажира да сътвори личен народен постмониторинг механизъм, с цивилен препоръки . Има едно изложение, че той ще се сътвори след привършване на механизма, само че имаме една почнала и спряна процедура за гражданския съвет, който би трябвало да се сътвори. Докладът приключва с сериозна записка във връзка с хрумвания за промени в контрола на финансиране на неправителствени организации (НПО), които биха противоречали на европейското законодателство, само че и биха довели до задушаване на бранша на Неправителствени организации, който така и така е подложен на едно от последните места ", обясни Приматарова.

Тя акцентира, че в тази част от отчета се натъртва и на казуса с лимитираното потребление на публични съвещания по нови законопроекти и правени на оценки за въздействието на законите.

Антоанета Приматарова разяснява рецензиите, които се насочат в отчета на Европейска комисия към България. "Докладът би трябвало да бъде доста съществено прочетен. Подканят се страните членки да проведат диспути върху отчета в националните парламенти и с гражданското общество ", изясни тя. Приматарова акцентира, че отчетът не класира страните .

Като опит да се инструментализира Европейският парламент като рефер във вътрешнополитически мачове тя дефинира упованието за специфична резолюция за България, план за каквато има в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал, само че не е ясно дали планът ще стане резолюция. "Не е казус. Това е правено от разнообразни политически партии през годините ", напомни Приматарова.

Думата паника е използвана 16 пъти в отчета за България , уточни тя, само че добави, че четенето "на целия пакет " ни дава съображение "да не повтаряме непрестанно, че ние сме най-най-лошите , а да забележим какви са съответните проблеми и да вървим към тяхното решение ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР