Досега никога не е имало такава масова имунизация в световен

...
Досега никога не е имало такава масова имунизация в световен
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Българската ваксина чака разрешение за експерименти с животни

Досега в никакъв случай не е имало такава всеобща имунизация в международен проект и е обикновено да има странични реакции при дребен % от имунизираните. Така проф. Андрей Чорбанов, началник на лаборатория по пробна имунология в Института по микробиология на Българска академия на науките, разяснява в „ Лице в лице “ новините за смъртни случаи в Норвегия след слагане на доза от препарата на „ Пфайзер “/ „ Бионтех “ против COVID-19.

По думите му норвежкото държавно управление е излязло с декларация, че не намира връзка сред имунизациите и леталния излаз на пациентите.

„ В скандинавските страни са ваксинирани доста възрастни хора, фактически умрелите са били доста възрастни хора. При възрастните хора имунната система въобще не действа обикновено, не е планувано хората да живеят по 80-90 години. Затова в развитите общества, където има развита здравна система, има такива хора, а в Третия свят – не “, сподели проф. Чорбанов.

Той добави, че по тази причина при възрастните хора се чакат повече странични реакции и те са рискова група при съвсем всички болести. Според него към момента не е ясно какъв интервал ще трае имунитетът след имунизация против COVID-19, само че се допуска, че реимунизация ще се постанова най-малко след година.

„ Изследвания демонстрираха, че вирусът прекарва ужасно доста време в организма, без да има изразена патогенеза. В доста от случаите става въпрос за реактивиране, а не за наново заразяване “, изясни проф. Чорбанов и добави, че при до 5% от хората имунизацията и вирусът не им въздействат.

Проф. Чорбанов разяснява, че съгласно него ограничението на контактите сред хората не е наложително изискване за ниска заболеваемост. Той даде образец с Франция, Англия и Израел, където има съществени ограничавания, само че сега бележат следващ пик на новозаразени.

„ Разпространението на болестта не става на улицата или в градския превоз, а в тесния фамилен кръг. Ние не можем да ги затворим за повече от няколко дни, хората контактуват, би трябвало да работят. В Египет и Танзания, да вземем за пример, няма никакви ограничения и няма пик на заболеваемост “, уточни той

Имунологът изясни, че сега Българска академия на науките чака да получи позволение за започване на опитите с българската ваксина върху животни. Той съобщи, че в случай че се ваксинират по 10 хиляди души дневно, 65% от популацията на България ще бъде имунизирано за към 400 дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР