Досега масов скрининг на новородени деца се прилага за три

...
Досега масов скрининг на новородени деца се прилага за три
Коментари Харесай

МЗ обмисля да разшири скрининга при новородени за вродени тежки заболявания

Досега всеобщ скрининг на новородени деца се ползва за три редки болести - фенилкетонурия, присъщ хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия. Целта на препоръчаните промени е повече деца с вродени редки болести да бъдат откривани във допустимо най-ранен стадий, с което да се даде опция за започване на навременно лекуване, се показва в претекстовете на министъра на опазването на здравето, аргументиращи препоръчаните промени.

Чрез разширение на скрининга ще се реализира понижаване на затрудненията и инвалидизацията на засегнатите от тези болести деца.

През второто полугодие на тази година са планувани подготвителни мероприятия, в това число публични поръчки от Министерството на здравеопазването, за пазаруване на нужните реактиви и консумативи за лабораториите, които ще правят новите скринингови проучвания - в Специализирана болница за интензивно лекуване по акушерство и гинекология " Майчин дом " и в Специализирана болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ". Изследванията на новородените деца за трите нови болести, в случай че навреме приключат подготвителните действия, биха могли да стартират при започване на 2025 година

С плана се предлага проучванията за всеобщ неонатален скрининг да се правят в обединен народен център за неонатален скрининг. Отчетено е, че осъществяването на скрининговите проучвания в две лаборатории, ситуирани в разнообразни лечебни заведения, води до усложнения в логистиката и закъснение в обработката на пробите, обвързвана с превоз сред двете лечебни заведения, повтаряне на действия по регистрацията на пробите и други

Това води до закъснение в крайния резултат от скрининга, което крие опасности и от закъснение на окончателната диагноза и лекуването на засегнатите деца. За превъзмогване на тези трудности е регистрирано за оправдано осъществяването на всички скринингови проучвания на новородените да става в един скринингов център. За задачата с плана се залага двете лечебни заведения, част от които се явяват лабораториите, ангажирани с осъществяване на неонатален скрининг, и Министерството на здравеопазването до края на 2025 година да подхващат нужните дейности за основаването му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР