Дори седемгодишни деца нерядко работят в рискови и опасни условия.

...
Дори седемгодишни деца нерядко работят в рискови и опасни условия.
Коментари Харесай

Купуваш Мерцедес и БМВ, поощряваш детския труд

Дори седемгодишни деца нерядко работят в рискови и рискови условия.

Обвиненията са против водещи концерни за произвеждане на електроника като Епъл, Самсунг и Сони, само че и против немски автомобилопроизводители като БМВ, Даймлер и Фолксваген, които продължавали да експлоатират детски труд в Демократична република Конго.

Това излиза наяве от оповестен в този момент отчет на правозащитната организация „ Амнести интернешънъл ", озаглавен "Time to recharge " (Време за презареждане).

В мините за рандеман на кобалт на тази централноафриканска страна, от които се извлича повече от половината от нужния кобалт за покриване на международните потребности, работят даже седемгодишни деца, излагайки живота и здравето си на голям риск. „ Амнести интернешънъл " обърна внимание на този факт още през 2016 в своя отчет "This is what we die for " (Това, за което умираме).

Купувачите на немски коли насърчават детския труд?

Според "Амнести интернешънъл ", кобалтът е все по-търсен в света - най-много заради потреблението му за изработката на качествени батерии за електрическите автомобили, за мобилните телефони, а и в областта на обновяемите сили. Досега обаче нито един от 29-те тествани концерна не е дал достъп до всички данни за производството си, нито пък е подхванал всички нужни ограничения, с цел да се предотврати нарушаването на човешките права.

Особено доста нарушавания, съгласно отчета на „ Амнести " са разкрити в автомобилния отрасъл. Концернът БМВ, въпреки и да отбелязвал „ известно усъвършенстване " въпреки всичко оставал надалеч зад условията.

Как западни компании експлоатират източноевропейците>>

При Фолксаген и Даймлер били регистрирани "значителни дефекти ", излиза наяве от отчета. Експертът на "Амнести интернешънъл " Матиас Джон твърди, че някои концерни са подобрили контрола над веригата от снабдители на суровината, само че към момента били прекомерно надалеч от опцията да реализират цялостен надзор. Всички концерни също така страдали от дефицит на бистрота. Затова и съществува заплаха купувачът на мобилен телефон, преносим компютър или електрически автомобил несъзнателно да насърчава употребата на детския труд, споделят правозащитниците.

"Амнести интернешънъл " упорства всички снабдители на кобалт да извършват отговорностите си по отбраната на човешките права и то по време на целия индустриален развой.

"Не желаеме плебеи! "


Според Международната организация по труда (МОТ), интернационалната общественост е забавила темпото в битката против детския труд. От 1997 насам броят на работещите деца е намалял с близо 100 милиона, само че през последните четири години това позитивно развиване се спъвало, съобщи генералният шеф на МОТ Гай Райдър в Буенос Айрес. Там се организира Световната конференция за битка против употребата на детски труд.

Почти половината от девойките и момчетата, които са принудени да работят, се трудят в прекомерно рискови условия.

"Никой не знае със акуратност по какъв начин ще се трансформират трудовите пазари в бъдеще, едно обаче е напълно ясно: ние не желаеме употреба на детски труд, нито някакво съвременно иго ", сподели още Райдър.

Експертите допускат, че всяко десето дете по света е насила да работи – т.е. става дума за близо 152 милиона малчугани. МОТ и "Амнести интернешънъл " преследват ясна цел: до 2025 година да няма деца, подлагани на насилствен труд.

* Текстът е оповестен тук.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР