Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на

...
Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: COVID-19 вече трябва да се третира като грипа

Дори при тази обстановка на не доста прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения против ковид, вълната спада и не се чака нова. Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Това е типично за всички епидемиологични талази, добави тя. По думите ѝ коронавирусната зараза би трябвало да отиде в групата на острите респираторни болести и наблюдението над нея да се прави по същия метод, както наблюдението над грипните вируси.

Проф. Кожухарова означи пред bTV, че имунизациите против COVID-19 би трябвало да станат като имунизациите против другите грипни вируси и да се слагат всеки сезон. " Мерките против ковид полека-лека отпадат, това е и настройката на множеството хора. Сега сме във фаза на намаляване на броя на инфектираните. Към 1 февруари беше регистриран максимален брой инфектирани, само че в действителност има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички чакаме ограниченията да се разхлабват, до момента в който отпаднат ", сподели епидемиологът.

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености: " Действително максимален брой новозаразени бяха регистрирани, само че въпреки това броят на хората, които са заболели действително и тези, които са в болница и интензивни отделения от самото начало не беше висок, поддържаше се на едно съвсем стационарно равнище – към този момент се срещаме с един прочут вирус. "

По думите на епидемиолога ограниченията у нас сега не са изключително строги – децата вървят на учебно заведение, зелените документи, доколкото ги има, правят работа на избрани места и не на всички места. " Зелените документи, въведени в България, както и в другите страни, в доста огромна степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична позиция. Нито една мярка не може да спре изцяло една зараза, само че може да смекчи загубите от нея. Зелените документи направиха това нещо, тъй че в случай че вървим към сходни тежки обстановки в бъдеще, евентуално отново ще имат значение ", добави тя. Според нея европейските документи като опция за пътуване вероятно ще съществуват най-малко още известно време, тъй като такова е решението на Европейския съюз.

" В момента върви спад на инфектираните и то главно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години към момента се задържа едно по-високо равнище, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най-често, за тях няма да е нездравословно, в случай че стоят с маска в рейсовете ", уточни професорът. Тя е на мнение, че децата би трябвало да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, тъй като не боледуват тежко. " През цялата пандемия видяхме, че децата не са съществено наранени. Те не са главен източник на зараза и не са децата тези, които заразяват възрастните, а тъкмо противоположното ", посочи епидемиологът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР