Дори пионери във водородния транспорт са скептични относно неговата ефективност(снимка:

...
Коментари Харесай

Водородният транспорт няма бъдеще, според учени


Дори пионери във водородния превоз са скептични по отношение на неговата успеваемост
(снимка: CC0 Public Domain)

Скептици по отношение на потреблението на водорода като енергиен източник за автомобилния превоз има даже измежду пионерите в тази промишленост, като да вземем за пример Honda Motor Company. Други откриватели също настояват, че е по-лесно и по-изгодно да се влага в инфраструктура за зареждане на електрически транспортни средства, в сравнение с в екосистема за произвеждане и предпазване на водород.

Според проучване на немски учени, оповестено в сп. Nature, наземният превоз с водородни горивни кафези е освен по-малко ефикасен във връзка с потреблението на сила в цялата преносна верига, само че развиването му е обвързвано и с големи инфраструктурни разноски, които могат да не се оправдаят най-после.

Авторите на проучването, за което оповестява, считат, че всеобщото произвеждане на камиони, основани на водородни горивни кафези, ще стартира едвам през 2027 година, само че по това време ще се появи ново потомство тягови батерии, които могат да обезпечат порядъчен пробег с едно зареждане.

Освен това ще бъдат пуснати в употреба станции за експресно зареждане с мощ 1 MW, което ще улесни потреблението на търговски камиони с акумулаторно зареждане на дълги дистанции.
още по темата
Досега като главен мотив за в сегмента на комерсиалния превоз се смяташе по-атрактивната композиция от пробег и време за зареждане, както и по-ниското тегло на мотора. Изследователите считат, че разноските за съоръжение на инфраструктура за рандеман, превоз и предпазване на водород в последна сметка няма да се оправдаят, до момента в който акумулаторните електрически транспортни средства значително ще могат да разчитат на съществуващата електрическа мрежа.

В сегмента на леките коли водородът няма да оправдае вложенията, уверени са учените, макар че Toyota и Hyundai не престават да финансират съответните стратегии, а корейският авто производител към този момент се трансформира в водач в сегмента.

Производителите на камиони са по-малко безапелационни – Daimler счита за належащо да развива и двете посоки в. Nikola Motor Company с времето стартира да симпатизира на акумулаторните камиони, макар че не се отхвърля да развива и версии с водородни горивни кафези.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР