Дори медузите - едно от най-ранните и просъществували до днес

...
Дори медузите - едно от най-ранните и просъществували до днес
Коментари Харесай

Медузите също спят, откриха учени от САЩ

Дори медузите - едно от най-ранните и просъществували до през днешния ден животни - се нуждаят от сън. Учени оповестиха в четвъртък в списание Current Biology, че са показали по какъв начин медуза Касиопея спи през нощта. Досега е потвърдено, че спят и други безгръбначни като червеи или плодови мушици, само че медузата е доста по-древно създание от тях.

" Резултатите ни демонстрират, че даже животни без централна нервна система се нуждаят от сън. А това значи, че спането е една от най-древните форми на държание, надълбоко вкоренена в еволюцията ", изяснява биологът Рави Нат от Калифорннийския софтуерен институт.

Медузите са изпълвали океаните най-малко преди 600 милиона години, а това е по-продължителен интервал на битие спрямо което и да е настоящо животно. За съпоставяне, динозаврите са се появили преди към 230 милиона години, а хората, каквито ги познаваме през днешния ден - преди 300 000.

Откритието, обвързвано с толкоз примитивно създание, повдига още веднъж въпроси за произхода и предзанчанението на съня. " Не знаем дали спят само животните ", споделя Нат. " Това е генетично заложено държание. Гените и невронните вериги си взаимодействат, с цел да провокират сънно положение ", добавя той.

" Мисля, че мъчно ще се показва сънно положение в организъм, който не е скотски, само че считам, че спането, както го познаваме, може да идва от интервали на устойчивост в организми като растения, бактерии и гъби. "

По този мотив " Ройтерс " напомня, че медузите са измежду едни от първите животни, развили неврони, въпреки да нямат централен и гръбначен мозък или централна нервна система.

Медузите Касиопея живеят в бистрите, плитки и топли води на Тихия океан и Западния Атлантик, където се хранят с планктон. Те са с диаметър от към 2.5-5 см и са наричани " обърнати медузи ", тъй като лежат на морското дъно " наобратно ".

Чрез лабораторни опити откривателите са открили, че това животно показва три значими критерия за изпадане в сънно положение - интервали на понижена интензивност, известни като поведенческа устойчивост, понижена реакция на тласъци и увеличение на сънливостта след интервали на дълготрайно отнемане от сън.

Медузите са намалявали с 30% интензивността си нощем, а когато учените издърпвали платформата, върху която те спели, им били нужни към 5 секунди " да се разсънят " и ориентират още веднъж. Когато с дразнение ги лишавали от сън нощем, те почнали да спят денем.

Екипът не е проверявал дали медузите сънуват, прецизира " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР