Дори кратки едноминутни изблици на ежедневна активност като тичане, за

...
Дори кратки едноминутни изблици на ежедневна активност като тичане, за
Коментари Харесай

Тичането след автобуса удължава живота

Дори къси едноминутни прояви на ежедневна интензивност като бягане, с цел да хванете рейс, оказват помощ за удължение на живота съгласно ново изследване, представено от Daily Mail.

Това е добра вест за тези, които не обичат спорта или ходенето на фитнес. Изследователите са разкрили, че единствено три до четири къси интервала на физическо напъване по време на ежедневните задания водят до понижаване на риска от ранна гибел.

Проучването, извършено от екип на Центъра Чарлз Пъркинс на университета в Сидни, е първото, което мери тъкмо изгодите за здравето от така наречен краткотрайна енергична физическа интензивност “.  Тя се отнася до късите прояви на енергична интензивност – една до две минути – като бягане за рейса или буйна игра с деца.

Изследователите са употребявали данни от устройство за следене, носено на китката, с цел да измерят интензивността на повече от 25 000 нетрениращи във Англия за една седмица. Това са били хора, които не спортуват и не вършат физически извършения през свободното си време.

Здравните данни на участниците били проследени в продължение на седем години обратно.

Резултатите разкриват, че единствено три до четири минути интензивност всеки ден са свързани с до 40% понижение както на смъртността въобще, по този начин и на тази, обвързвана с рак, написа Българска телеграфна агенция. Установено било и до 49% понижение на риска от гибел, породена от сърдечно-съдови болести като инфаркт или инсулт. Най-големите изгоди се следят при сравняване на хора с към четири до пет " изблика " на краткотрайна физическа интензивност дневно с хора, които въобще не са били дейни. Максимумът физическа интензивност е обвързван с 65% понижение на риска от сърдечносъдова гибел и 49% понижение на риска от гибел, обвързвана с рак.

Водещият създател Емануел Стаматакис, професор по физическа интензивност, метод на живот и здраве на популацията, сподели: „ Нашето изследване демонстрира, че изгоди, сходни на тези от високоинтензивните интервални тренировки в спорта, могат да бъдат реализирани посредством увеличение на интензивността на инцидентни действия, осъществявани от нас като част от всекидневието, а правилото е “Колкото повече, толкоз по-добре. Няколко доста къси физически изблика с обща дълготрайност от три до четири минути дневно правят чудеса. Има доста елементарни ежедневни действия, които могат да бъдат ускорени, тъй че да покачат пулса за към минута. “

По-голямата част от хората на възраст над 40 години не вземат участие в постоянни извършения или спорт, само че изследването демонстрира по какъв начин елементарна ежедневна интензивност може да бъде потребна за здравето.
Повишаването на интензивността на ежедневните действия не изисква ангажиране на време, подготовка, участие в клубове, специфични умения.

Пол Лийсън, професор по сърдечно-съдова медицина в Оксфордския университет, сподели: „ Колегите ми са разкрили, че връзката сред късите прояви на енергична интензивност и по-доброто здраве в по-напреднала възраст е една и съща, без значение дали упражнението е направено целеустремено като част от подготвителна спортна стратегия, или просто тъй като сте направили активността като част от останалата си ежедневна активност - да вземем за пример като бягате след рейс. ”

Резултатите на екипа от университета в Сидни са оповестени в сп. Nature Medicine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР