Допреди няколко години дилемата през тези, които поради една или

...
Допреди няколко години дилемата през тези, които поради една или
Коментари Харесай

Наемането на жилище е все по-неизгодно

Допреди няколко години алтернативата през тези, които заради една или друга причина са решили да се реалокират да живеят на друго от досегашното си място, беше наем или заем. Високите лихви по ипотечните заеми и дългият интервал на погашение, комбиниран с неналичието на сигурност за работното място в дълготраен проект наклоняваха везните в интерес на наемите. Предлагането в сегмента не беше огромно, само че успяваше да задоволи търсенето. Не всички жилища се предлагаха ремонтирани и с нови мебели, само че и те намираха наематели, при избрана отстъпка от месечната лихва. Последните две години обаче обстановката се обърна – лихвите по жилищните заеми спаднаха и все още даже се оферират промоции под 3%, а наемите пълзяха нагоре. Предлагането също не регистрира забележителен растеж. Последните два фактора са главните аргументи за забележителен спад в търсенето на жилища чартърен от началото на тази година. Според някои организации за недвижими парцели двойно по-малко са подписаните покупко-продажби за отдаване чартърен на жилища в съпоставяне със същия интервал на 2017 година

От 600 лева на месец на 750-800 лева се е нараснал месечният наем на двустайните жилища в София в границите на една година. При тристайните нарастването е от 800-900 лева на 1000-1100 лева Притеснителна е наклонността, че наемните равнища са усилват, а междинната работна заплата остава без смяна. Това намалява достъпността до жилища чартърен. Месечният наем към този момент надвишава 50% от междинната работна заплата. „ Достъпността на жилищата чартърен в София очевидно се намалява. Месечният наем за двустаен апартамент към този момент съвсем надвишава 50% от междинната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си разреши сходен вид парцел, отделяйки към 25% от месечните си приходи си за наем. При самостоятелен наемател обаче тази алтернатива е мъчно постижима “, разяснява Георги Павлов, изпълнителен шеф на организация „ Адрес”.

Хората, които имат незабавна нужда от жилище, постоянно са принудени да наемат за малко апартамент, който надвишава финансовите им благоприятни условия, до момента в който открият по-изгодно решение. Обикновено това се случва в границите на 3-4 месеца. С сходна краткосрочната претовареност разноските по отдаването на жилището порастват, което може да докара до в допълнение повишаване на офертната цена или отдръпването му от пазара.

„ Все по-забележимо става отварянето на ножицата сред наемателите и наемодателите. Собствениците на парцели са повлияни от дейния жилищен пазар и икономическия растеж в столицата, поради което част от парцелите се оферират на повишени цени. Тъй като повишаването не е обосновано поради смяна в търсенето, към този момент сме очевидци на отрицателното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно осъществяване на офертите и спад в броя на подписаните покупко-продажби от началото на годината “, разяснява Йорданка Рангелова, управител адвокатска фирма „ Наеми “ в организацията.

В случай, че наемодателите запазят наклонността към повишение на наемните равнища, това ще окаже отрицателно въздействие върху търсенето и притежателите все по-трудно ще съумяват да отдават парцелите си чартърен, предвиждат анализатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР