Допреди година Чехия беше до 97% зависима от руски газ,

...
Допреди година Чехия беше до 97% зависима от руски газ,
Коментари Харесай

Как Чехия ще се отърве от руската енергийна зависимост

Допреди година Чехия беше до 97% подвластна от съветски газ, само че в този момент внася единствено от Белгия и Нидерландия. Страната има и по-амбициозен проект - да спре доставките на съветско нуклеарно гориво, въпреки че изнася ток. Как ще стане това?

Допреди една година, преди началото на съветската експанзия против Украйна, беше съвсем напълно подвластна от съветските доставки на газ. Картината през днешния ден наподобява доста друга: през януари 2023 година Чехия не е внесла нито един пространствен метър съветски газ. " Заменихме съветските доставки с импорт от Норвегия и с доставки на полутечен газ от Белгия и Нидерландия ", сподели министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела.

Чехия е огромен експортьор на ток от нуклеарни централи

Ако обаче Чехия съумя да се оправи добре през зимата и без, това се дължи на за двете чешки нуклеарни централи " Темелин " и " Дуковани ". Първата е с потенциал от 2400 мегавата и е най-големият производител на електричество в страната, а втората, в която работят четири по-стари нуклеарни реактора, е с потенциал от близо 2 000 мегаватчаса.

Двете централи дружно създават до 40 % от електрическата енергия в страната. Именно с помощта на тези атомни електроцентрали Чехия изнася ток и даже е измежду най-големите експортьори в Европа. На-много електричество от Чехия купуват Германия и Австрия.

Без взаимозависимост от Русия

Оператор на двете атомни електроцентрали е ЧЕЗ, а чешката страна е мажоритарен притежател. От началото на съветската инвазия против Украйна два пъти съветски транспортни самолети са доставяли в Чехия ново нуклеарно гориво. Правителството в Прага обаче желае да понижи зависимостта си от Русия и във връзка с тези доставки - въпреки че горивните пръти не попадат под ударите на глобите против Русия. Нито пък Росатом е обезсърчителен снабдител. Решението в тази ситуация е чисто политическо.

 Атомната централа
© Vaclav Pance, picture alliance

Атомната централа " Темелин "

От 2024 година нуклеарно гориво за АЕЦ " Темелин " ще се доставя от американската компания Уестингхаус и френската Фраматом, заяви министър председателят Петер Фиала още през април 2022. " Това ще размени доставките от Русия и ще понижи нашата взаимозависимост от тази страна, която съставлява риск за нашата сигурност ", написа той тогава в профила си във Facebook.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криц удостовери договорката с двете непознати компании, която възлиза на няколкостотин милиона евро. Договорените доставки са за интервал от 15 години. За Дъждовни води той посочи, че промяната на съветския снабдител с две западни компании няма да оскъпи създаваното електричество. " Разходите остават същите ", увери той.

Гориво за по-стари централи

Централата " Темелин " е издигната след разпадането на Съветския съюз и е оборудвана със западна технология. В предишното даже е доставяно и американско нуклеарно гориво, тъй че промяната на доставчика не е никакъв проблем за това оборудване. По-различно стоят нещата с атомната електроцентрала " Дуковани ", в която работят четири по-стари руски реактора, за които нуклеарни пръти предлага единствено Русия. Но решение се търси също и за " Дуковани ", споделя представителят Криц.

Миналия декември испанската компания Енуса и американската Уестингхаус взеха решение да стартират произвеждане на горивни детайли и за старите руски реактори ВВЕР-440, които да доставят на страните, в които работят такива остарели реактори, измежду които и България. Първите доставки ще са вероятни следващата година.

Бъдещето на дребните реактори

Чехия не се отхвърля от нуклеарната сила - в противен случай, възнамерява да развива бранша. Правителството е стартирало процедура за построяването на два нови нуклеарни реактора на площадката на АЕЦ " Дуковани " с общ потенциал от 2400 мегаватчаса, които би трябвало да бъдат пуснати през 2036 година. Освен това срокът на употреба на АЕЦ " Темелин " би трябвало да бъде продължен до 2050 година. Там също се планува строителството на два нови реактора с обща мощ от 2400 мегаватчаса.

Отделно от това Прага разчита и на дребни модулни реактори, създадени от проучвателен институти в Чешката република. Първият реактор от този вид би трябвало да бъде пуснат в употреба през 2032 година в атомната електроцентрала " Темелин ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР