Допълнителните средства, насочени към пенсионерите у нас, веднага се отразиха

...
Допълнителните средства, насочени към пенсионерите у нас, веднага се отразиха
Коментари Харесай

Добавките от 50 лева към пенсиите вдигнаха потреблението с близо 10%

Допълнителните средства, ориентирани към пенсионерите у нас, незабавно се отразиха позитивно на общото ползване в страната. Това излиза наяве от постоянния месечен преглед на българската стопанска система, оповестен на уеб страницата на Министерство на финансите. Общото ползване в България е скочило с 9.4% на годишна база през второто тримесечие на тази година. Причина за високия растеж са, както по-високите обезщетения на наетите, по този начин и добавките от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери.

„ Потреблението на семействата се усили с 9.4%, като беше подкрепено от забележителното усъвършенстване в доверието на потребителите и повишаването на действителния наличен приход на семействата. Последното се дължеше на по-високите обезщетения на наетите и разноски за пенсии. “, написа в обзора на финансовото ведомство.

Както е известно, вследствие на стагнацията провокирана от COVID-19 пандемията, държавното управление реши да подкрепя пенсионерите у нас с добавки към пенсиите. Този развой започва през август предходната година, като добавката възлиза на 50 лв. за всички пенсионери, без значение от размера на пенсиите им. През юли имаше осъвременяване на пенсиите по " швейцарското првило " с 5%. От октомври до края на годината пък е планувано добавката да скочи до 120 лв., което ще усили разполагаемия приход на малко над 2 млн. пенсионери у нас. За тази мярка са планувани близо 250 млн. лв., които бяха обезпечени след актуализация на Закона за бюджета за държавно и публично обезпечаване. Не на последно място, през декември се чака покачване на пенсиите с 12.5%. Всичко това евентуално ще добави спомагателен подтик в посока усилване на вътрешното търсене, респективно на потреблението.

 В резултат на по-високото ползване, брутният вътрешен артикул на България записа относително висок напредък.

„ През второто тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт набъбна с 6.4% на годишна база с позитивен принос от вътрешното търсене. “, показват от финансовото министерство.

През второто тримесечие на 2021 година броят на заетите у нас доближава 3.513 млн. души. Това е почти същото ниво по отношение на второто тримесечие на предходната 2020 година.

Сравнението с данните една година по-рано демонстрират, че по видове претовареност се следят промени на годишна база. Броят на наетите лица набъбна с 56.3 хиляди души (2.2% на годишна база), до момента в който самонаетите се намалиха с 54.4 хиляди души (-5.6%). Основна причина за динамичността на самонаетите лица в стопанската система бе тяхното понижение в аграрния бранш (-64.4 хиляди души или -12.0%), което обуславя и понижението на заетостта в бранша (-63.9 хиляди души или -9.9%)

от първичния потрес вследствие на пандемията.

Наблюдава се нарастване на заетостта в следните браншове: основаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения (9.9%), търговия, превоз, хотели и ресторантьорство (2.9%), строителство (2.4%), както и държавно управление; образование; хуманно опазване на здравето и обществена работа (3.1%).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР