Донка Иванова Михайлова е български икономист, политик и народен представител

...
Донка Иванова Михайлова е български икономист, политик и народен представител
Коментари Харесай

Троян в бъдещето: зелена община със съхранена природа и все повече млади хора

Донка Иванова Михайлова е български икономист, политик и депутат от парламентарната група на " Коалиция за България " в 40-ото Народно заседание. През 2011 година печели първия си мандат като кмет на гр. Троян, преизбирана е още два пъти - през 2015 и 2019 година Тя е първата жена - кмет на общината. Шест пъти печели премията " Кмет на годината " в категория " Средни общини ", като наградата се връчва след онлайн гласоподаване. Миналогодишната й премия е в категория " Зелена община " поради напъните на локалната власт и вложенията, свързани с ръководството на отпадъците. Донка Михайлова е известна с интензивността си в Националното съдружие на общините в Република България (НСРОБ) и по-специално по тематиката за децентрализацията. Тя е негов зам.-председател от 2016 година Преди да се заеме с политика, дълги години е работила в неправителствения бранш, била е ръководител на съдружие " Знание " в Ловеч.През последните 10 години в община Троян са вложени над 105 млн. лева в инфраструктура, обучение, просвета и други Всички комунални действия - ВиК, сметосъбиране, настоящи поправки, осветяване, озеленяване и доста други, се ръководят от общината - посредством общински предприятия и компании. Детските градини и ясли в Троян се зареждат от общинска оранжерия, в която се отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци. Тази година се чака да стартира ремонтът на Кооперативния пазар в Троян и да завърши построяването на новата Многофункционална спортна постройка в града на стойност малко над 6 млн. лева Още за проблемите и триумфите на община Троян споделя кметът Донка Михайлова.

Донка Иванова Михайлова е български икономист, политик и депутат от парламентарната група на " Коалиция за България " в 40-ото Народно заседание. През 2011 година печели първия си мандат като кмет на гр. Троян, преизбирана е още два пъти - през 2015 и 2019 година Тя е първата жена - кмет на общината. Шест пъти печели премията " Кмет на годината " в категория " Средни общини ", като наградата се връчва след онлайн гласоподаване. Миналогодишната й премия е в категория " Зелена община " поради напъните на локалната власт и вложенията, свързани с ръководството на отпадъците. Донка Михайлова е известна с интензивността си в Националното съдружие на общините в Република България (НСРОБ) и по-специално по тематиката за децентрализацията. Тя е негов зам.-председател от 2016 година Преди да се заеме с политика, дълги години е работила в неправителствения бранш, била е ръководител на съдружие " Знание " в Ловеч.

През последните 10 години в община Троян са вложени над 105 млн. лева в инфраструктура, обучение, просвета и други Всички комунални действия - ВиК, сметосъбиране, настоящи поправки, осветяване, озеленяване и доста други, се ръководят от общината - посредством общински предприятия и компании. Детските градини и ясли в Троян се зареждат от общинска оранжерия, в която се отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци. Тази година се чака да стартира ремонтът на Кооперативния пазар в Троян и да завърши построяването на новата Многофункционална спортна постройка в града на стойност малко над 6 млн. лева Още за проблемите и триумфите на община Троян споделя кметът Донка Михайлова.
На поста сте от 12 години - с кои достижения се гордеете и какво бихте трансформирали или създали по-добре, в случай че можехте?
Гордея се с най-трудните планове, които са най-незабележими за жителите. Успяхме да решим главните комунални проблеми за града за десетилетия напред. Подменихме 85% от ВиК инфраструктура на града. Създадохме съвременна система за ръководство на отпадъците, която управляваме сами - от сметосъбирането, през нова клетка на депото за твърди битови боклуци, през разделно събиране на главната част от отпадъка до сепариране и компостиране. Скоро ще стартираме повсеместен план за замяна на уличното осветяване в две села.

Мисля, че сме в случай че не единствената, то една от дребното български общини, които ръководят напълно със лични сили, посредством общинско дружество и компании, комуналните си действия. Всички общински компании завършват 2022 година по този начин, както завършиха и 2021 година - с облага.
Реклама
Последната ми горделивост е, че като част от напъните за положително хранене на децата с детските градини и ясли започнахме произвеждане на екологично чисти храни сами. Днес децата на общината ни се хранят с чисти ябълки, сливи, лук, марули, домати, краставици, чушки, тикви, картофи. Започнахме лично произвеждане и на екологично чист мед.

Бих желала по-добре да управляваме естествените запаси, които имаме - минералните води, още по-добре да управляваме горите си, бленувам си за енергийно сдружение на общината от възобновими източници. Ядосвам се на себе си за това, че не успяхме до момента да облагородим пространството към р. Осъм, тъй че да се трансформира в обичано място за отдих. Въпреки че влагаме обилни средства в селата, бих желала разликите с качеството на живот в града да понижават по-бързо.
Фотограф: Цветелина Белутова Използва ли се цялостният капацитет на района за целогодишен туризъм? Кои обитаеми места могат да се развият по-добре и накъде са ориентирани новите вложения?
Разбира се, че не. Ако някой в България ви отговори нещо друго, той или не е откровен, или няма действителна оценка на капацитета на страната ни. Имаме толкоз доста запаси в потреблението на естествените дадености, в традициите и културата, в кулинарията.

Много необработен капацитет има в с. Шипково - за балнеотуризъм. Там има потребност от свежи вложения. Недостатъчно употребен е естественият запас на Беклемето. Много планински и по-отдалечени села и махали оферират неповторими места за отдих и развлечения, само че имат потребност от по-добър достъп. Считам, че имаме сериозен капацитет в планинския пешеходен туризъм. Вечните разногласия сред Българския туристически съюз, страната и общините за собствеността на планинските хижи основава изкуствени бариери пред развиването му. Напоследък забележителен интерес има към сватбения туризъм. Една от емблемите на Троян е ракията и ние от ден на ден се обръщаме към кулинарния туризъм.
Реклама
Най-големите частни вложения сега са в Чифлика и на Беклемето - построяват се нови и се реконструират хотели. Постоянно се основават нови къщи за посетители. Всъщност общината е един от най-големите вложители в областта на туризма.
Какъв вид вложители има сега и какви бихте желали да привлечете?
Троян обичайно е община с жив занаят и предприемчиви хора. Приключихме 2022 година с рекордно ниска безработица - 3.5%, с най-високия брой туристи (77 хил.) и с най-големия брой регистрирани нощувки в хотелите и местата за настаняване (170 хил.). Икономиката ни е основана най-много е на локални вложители, което основава доста друг и значително характерен профил. Предимството на локалните вложители е, че те се усещат изключително виновни към хората, които наемат, и към общността, в която живеят.

В общината работят към 300 мебелни компании. В последните години се утвърдихме като център на столарското произвеждане. Най-големият шеф е компания " Калинел ", обичаен сътрудник на ИКЕА, която поддържа към 1200 работни места. Добри вложители са двете огромни фармацевтични компании - " Софарма " и " Тева ".

Много значимо за нас е да успеем да притеглим вложители, които да оферират работни места за висококвалифицирани младежи. Това ще ограничи отрицателните демографски трендове, които мъчно се преодоляват в по-малки обитаеми места като Троян. В последните години се вижда позитивна смяна в това отношение. И от София, и от чужбина се връщат младежи, сътвориха се ИТ компании и компании с положителни условия и приходи. Но към момента сме надалеч от задачите, които сме си сложили.
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР