Донжуаните са двама - оперният режисьор Витек и десетилетия по-възрастният

...
Донжуаните са двама - оперният режисьор Витек и десетилетия по-възрастният
Коментари Харесай

Донжуаните на Иржи Менцел

Донжуаните са двама - оперният режисьор Витек и десетилетия по-възрастният от него прочут баритон Якуб, завърнал се в родната Чехия, с цел да взе участие в режисура на локалната опера. Женските облици са доста повече - всички сопрани от операта, всяка поред предходна през леглото на Витек и Маркетка, някогашна обичана на Якуб, и нейните майка, щерка, внучка и правнучка. Съдбите им се преплитат във връзка новото зрелище на операта Дон Жуан от Моцарт и в следствие всеки един от героите се трансформира вечно.

Наситен с всевъзможни оперни осъществявания, фрагменти от оперни постановки, ярък и ухилен, този филм на известния чешки режисьор Иржи Менцел е кадърен да разведри всеки тъмен кинолюбител.

Преди кино лентата Иржи Менцел сподели пред публиката в кино " Люмиер ", че няма чувството, че е основал нещо неповторимо в кинематографията, а е направил просто един филм за развлечение. Напълно съм съгласна с него. Без съществени сюжетни изненади, без дълбоки морални или метафизичен внушения, Донжуаните е филм, чиято съществена мощ е в това да ни усмихне. Което по принцип не е малко.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР