Доналд Тръмп спечели първите първични избори на Републиканската партия в

...
Доналд Тръмп спечели първите първични избори на Републиканската партия в
Коментари Харесай

Вашингтонският елит развали победата на Тръмп

Доналд Тръмп завоюва първите първоначални избори на Републиканската партия в Ню Хемпшир. Въпреки това елитите на Републиканската партия няма да се откажат и се готвят за нова борба. Ако реализиран своето, Тръмп ще загуби свободата си на маневриране в политиката и ще рискува съществено живота си.

Какво ще бъде второто президентство на Доналд Тръмп е сложен въпрос. Най-вероятно то няма да оправдае очакванията на доста от поддръжниците му, както не оправда първото президентство. „ Вашингтонското тресавище “ - съюзът на елита и бюрокрацията - още веднъж ще бъде по-силен от ексцентричния нюйоркски милиардер и няма да му разреши да направи нищо значимо.

Но с последния съперник на Тръмп на пътя към реванша против настоящия президент Джо Байдън, всичко е ясно като бял ден. Ники Хейли е претендентът на същото „ Вашингтонско тресавище “, претендентът на политическите елити и партийните босове, претендентът на олигарсите от Уолстрийт и „ ястребите “ от Пентагона. Кандидатът на всички в Републиканската партия, които се сплотиха против „ Тръмпистите “.

Мнозинството в тази партия е за Тръмп, това демонстрират всички социологически изследвания. Дори Байдън не се съмнява, че на финала ще би трябвало да се оправи с Тръмп. Това обаче не прави невъзможни дилемите, които " Вашингтонското тресавище " сложи на Хейли. Тя ги прави по-сложни и комплицирани.

Тя не може да победи Тръмп на първичните избори, само че може да наложи дълготрайна борба, която ще изтощи запаси от него и ще показва разделянето на партията на „ тръмпистко “ болшинство и към момента доста малцинство от „ традиционалисти “ – тези, които имат вяра, че Републиканците би трябвало да бъдат по-скоро като при Буш-младши.

В политическата традиция на Съединени американски щати забележителните партийни разделения по време на президентските избори нормално се позволяват, като спечелилият предложения изгубилия на важен пост - нормално вицепрезидент, по-рядко държавен секретар.

Казано по-просто, те ще се опитат да наложат Хейли на Тръмп като негово вице, като не не помнят да подчертаят, че тя ще притегли спомагателни гласоподаватели към него като жена, национално малцинство (предци от Индия) и покровител на нападателна външна политика. От позиция на политическите стратези това има на практика смисъл, макар че главната задача на „ Вашингтонското тресавище “ е, несъмнено, да балансира Тръмп и да има собствен човек до дясното му ухо.

И в случай че нещо напълно неприятно се случи с президента, пълномощията му ще преминат към вицепрезидента до идващите избори. Тоест това е евентуално рискова игра за Тръмп, само че за враговете му и персонално за Хейли си коства - те могат да завоюват, без да рискуват съвсем нищо.

Затова Хейли доста се старае, ще продължи да се старае и може да разчита на сериозна поддръжка от авторитетни и доста непредвидени сили, чак до нейните номинални съперници - демократите.

Факт е, че на първичните избори те гласоподават не съгласно партийната си брошура (американците, строго видяно, въобще нямат нормалните партийни книжки), а за който и да било. Привърженик на Демократическата партия може да избере да гласоподава на вътрешни републикански избори с желанието това да бъде от изгода за личната му партия. Преди се смяташе, че да направиш нещо сходно е подлост. Но в съвремието това надалеч не са най-подлите способи на политическата технология.



Официално може да се каже, че в щата Ню Хемпшир обединението срещу Тръмп губи с резултат 55% против 43% в интерес на Тръмп. Това бяха първите първоначални избори (преди това в Айова имаше така наречен “каукус ”, където действително гласоподават единствено представители на партийни клонове) и те се организираха на злополучно място, прекомерно демократично за нуклеарния електорат на „ Тръмпистите “. Позицията на някогашния президент в Ню Хемпшир се смяташе за смесена, тъй че 12% са доста добра разлика.

Хейли обаче получи веднъж и половина повече гласове от плануваното. Следователно резултатът от първичните избори за нейните настойници и спонсори може да се назова добър: 55 на 43 не е проваляне, тъкмо това е разделянето, належащо за интриги с вицепрезидентския пост.

Резултатите за Тръмп можеха да бъдат още по-лоши, в случай че губернаторът на Флорида Рон ДеСантис не се беше отдръпнал от президентската конкуренция в негова изгода в навечерието на първичните избори. Той организира скъпа и безсмислена акция, по време на която загуби забележителните си предходни рейтинги. Той в действителност нямаше различен избор,но се отхвърли в точния момент и разреши на Тръмп да победи Хейли на старта с безапелационен резултат.

Тръмп оцени това и разгласи, че прякорът Рон Десанктимониус (нещо като “Лъжливия ”) е „ публично пенсиониран “. Това „ послание “ се появи в изявленията на някогашния президент след разрива с губернатора на Флорида: тогава Тръмп не елементарни на Десантис за личните му президентски упоритости, само че ще разберем по-късно дали в действителност му е дал прошка в този момент.

ДеСантис очевидно разчита на забележителен пост в администрацията на Тръмп, защото сегашният му губернаторски мандат е последният му. Най-вероятно той също желае да стане вицепрезидент, само че е подготвен да се задоволи с по-малка роля.

Чернокожият сенатор Тим Скот и предприемачът Вивек Рамасвами също желаят да станат вицепрезиденти. Те се отдръпнаха от изборите в интерес на Тръмп още по-рано и също в точния момент.

Очакваше се Скот да се съпротивлява по-дълго - най-малко до вота в Южна Каролина, където е сенатор. Южна Каролина е мястото на идващите първоначални избори и нова борба сред Хейли и Тръмп. И това е нейният роден щат - щатът, в който е родена, израснала и служила като губернатор в продължение на шест години. Така че поддръжката на сенатор от същия щат е потребен подарък за Тръмп.

И Рамасвами (този, който прекара цялата акция на Тръмп, хвалейки повече от себе си и призовавайки рускоезичната част от Украйна да бъде отстъпена на Русия), и Скот персонално пристигнаха в Ню Хемпшир, с цел да поздравят Тръмп и да илюстрират единството на партията към него - макар Хейли.

Сега, с оптималната централизация на запаси от всяка страна на спора, първичните избори в Южна Каролина дават обещание да придобият характера на гореща борба със залпове от всички оръжия. Това не се чака от вътрешни републикански избори, където спечелилият е прочут авансово, само че интензитетът на пристрастеностите се дефинира от личността на претендентите.

И двамата са ненавиждани от мнозина, и двамата са за идеята. Но главното е, че единият от тях въплъщава отвратителния хайлайф, а вторият е негов зложелател, даже в случай че на процедура не може да навреди на неговите ползи и вместо да пресуши „ Вашингтонското тресавище “, той самичък ще се удави в него.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР