Домашно произведените млечни продукти са сред най-търсената стока на пазара

...
Домашно произведените млечни продукти са сред най-търсената стока на пазара
Коментари Харесай

Ниски изкупни цени на млякото на пазара в Благоевград

Домашно създадените млечни артикули са измежду най-търсената стока на пазара в Благоевград. Въпреки това производителите се оплакват от ниска облага. Причината - цените на млякото, сиренето и изварата са едни и същи от години. Разходите за производството им обаче са се повишили.

Евгени Грозданов има плантация за биволи. Млякото и сиренето, които създава, продава само на пазара в Благоевград. Мъжът споделя, че облагата му е минимална, само че няма по какъв начин да увеличи цените на продуктите.

" Ние не можем да подвигаме нищо повече, въпреки че фуражите се подвигат. Трудна е обстановката при нас. Прясното мляко, което е от кравите е 1,20 лв., несъмнено от 10 години не е променяна цената ", съобщи Евгени Грозданов.

Ако се покачат цените на млечните артикули, хората или ще спрат да ги купуват, или ще взимат по-малки количества. Това споделя Салиха Мустафа, която 2 пъти в седмицата изминава дистанцията от Аврамово до Благоевград, с цел да продава стоката си.

Цените на домашно създадените артикули на пазара в Благоевград са като тези в магазинната мрежа, даже и по-ниски. Най-търсени са кашкавалът, който коства към 14 лв. за кг и сиренето, кг от което се продава за към 11 лв.. А хората споделят, че ги избират поради по-доброто качество.

Въпреки пандемията клиентите на фермерския пазар в Благоевград не са намалели и пред щандовете на производителите постоянно има опашки.

Автор: Йорданка Бакалска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР