Домашните котки са животни на навика – те не обичат

...
Домашните котки са животни на навика – те не обичат
Коментари Харесай

Да се преборим със стреса на котката

Домашните котки са животни на навика – те не обичат измененията в дома, където живеят и където се усещат цялостни господари. За мъркащите домашни любимци рутината е от водещо значение, с цел да живеят умерено. Промяната може да бъде безусловно незначителна за вас, само че за котките нещата не стоят по този метод.

Стресът при тях може да бъде породен от промяна на жилището, ремонт или даже, в случай че промените мястото на купичките им за храна. Добре знаете, като притежатели на котка, че тези любимци се привързват повече към мястото, в сравнение с към човек.

Мъркащите любимци могат да се стресират и от появяването на нови хора в дома или от неналичието на някого, с който са привикнали, от мощни и нехарактерни звуци, неналичието на внимание и други Дори най-елементарната смяна – в случай че сте в отпуска и стоите повече вкъщи, котката може да се стресира, тъй като режимът ви се трансформира, а оттова и режимът на любимеца.

Как да разберем дали домашната ни котка е под стрес? Има няколко метода, по които мъркащите ни любимци могат да изразят своето безпокойствие. Възможно е да спрат въобще да се грижат за козината си или пък да се ближат прекомерно постоянно. Възможно е също котката ви да спре да се храни или да натъртва на предмети от вкъщи, които не са планувани за храна.

Ако е уплашена, котката постоянно е по-агресивна от нормално и върви до тоалетната на несъответствуващи места. Най-често, обаче, когато е под стрес, котката се скрива в най-далечния и мрачен ъгъл в дома и не излиза от там, до момента в който не се успокои.

 Стрес при котките

Как да решим казуса? За да съумеете да намалите напрежението на котката, би трябвало да установите каква е повода, след което да я отстраните. Има несъмнено и нови обстановки, които настъпват в живота ви и няма по какъв начин да бъдат изменени – в този случай котката просто би трябвало да свикне с новия метод на живот. Подобна обстановка е появяването на нов член в фамилията.

Няма правила, които всеки собственик на котка би трябвало да следва в сходна обстановка, тъй като всяко животно е самостоятелно. Все отново има няколко съвета, които могат да бъдат от изгода. Можете да опитате следни няколко неща, с цел да премахнете напрежението от любимеца си:

Хранете котката пълноценно и наложително включвайте в менюто й храни, в които има витамин В12.

Разберете повода за напрежението и я премахнете, в случай че е допустимо.

Консултирайте се с ветеринар, в случай че забележите някои от горните признаци – той може да ви даде съответен съвет за съответния случай.

Осигурете пространство на любимеца си и се опитвайте да му обръщате повече внимание.

Всяка котка има особено място в дома, което си е единствено нейно и когато е там не обича да я закачат – следвайте тези правила. Ако домашният ви любим се е скрил, оставете го самичък да реши по кое време желае да се появи. Това, което можете да извършите, е да продължите с нормалните действия за деня.

Има лекарства, които могат да се дадат на уплашените котки, само че те наложително би трябвало да бъдат разисквани авансово с ветеринар.

Постоянният стрес при котките може да докара до здравословни проблеми, по тази причина се опитвайте да решавате сходни обстановки навреме. Не забравяйте, че гледането не домакински любим е освен наслаждение, само че и отговорност.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР