Домашната лютеница ще ни излезе по-евтина тази година спрямо миналата,

...
Домашната лютеница ще ни излезе по-евтина тази година спрямо миналата,
Коментари Харесай

80 % от зеленчуците и плодовете у нас са внос

 Домашната лютеница ще ни излезе по-евтина тази година по отношение на предходната, демонстрират данните на Държавната комисия за стокови тържища и борси.

По-ниска е цената на доматите, като на едро килограмът се продава по 1,61 лева за тези от оранжериите, при 1,67 лева за кг предходната година. При полските цената е 1,21 лв. за кг.

На борсите обаче се оферират главно домати от Турция,, написа “Труд ". На най-голямата софийска борса турските се продават по 1-1,20 лева за кг.

Разбира се, че няма да има български домати, тъй като няма кой да обере продукцията на полето и производителите стартират да се отхвърлят, разяснява Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите в България.

По думите й близо 80 на 100 от зеленчуците и плодовете у нас са импорт. Доматите, чушките и краставиците идват главно от Гърция, Турция и Македония.

Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, уточни Милтенова.

Преработвателните предприятия също са принудени да работят с вносна суровина, само че се оплакват от качеството на непознатата стока, изясни тя. И даде за турски пипер, който е нитратен и има високо водно наличие и се скапва още преди да стигне до предприятието.

В момента на тържищата се оферират български червени чушки, а цената им е по-ниска от предходната година – 0,80 – 1,40 лева за кг. Има обаче и македонски, които са много по-скъпи от нашите – 1,70 лева за кг.

Киселите краставички също ще излязат на сметка. В момента цената на едро на корнишоните е към 1,18 лева за кг, до момента в който преди година са коствали 1,40 лева за кг.

Рекордно ниска е и цената на зелето за последните четири години – 45 стотинки, до момента в който преди година цената е била 75 стотинки за кг.

Не по този начин обаче стоят нещата при захарта и оцета. В сезона на консервите предходната година кг захар е можел да се купи за левче, в този момент цената гони 1,26 лева Бутилка оцет също е с 20 стотинки от горната страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР