Домакинствата в САЩ са харчили значително по-малко и са спестявали

...
Домакинствата в САЩ са харчили значително по-малко и са спестявали
Коментари Харесай

Най-големият двигател на американската икономика заглъхна

Домакинствата в Съединени американски щати са харчили доста по-малко и са спестявали повече по време на пандемията през април, написа The Wall Street Journal. Разходите на семействата - главен мотор на най-голямата стопанска система в света - падата с рекордните 13,6% през четвъртия месец. Такъв спад няма в историческите данни, които стигат до 1959 година

Личните приходи, които включват заплати, лихви и дивиденти, порастват с 10,5% през същия месец, съгласно отчет на Департамента по търговия. Частично, това се дължи на получените от държавното управление заплащания, в това число чековете за $1 200. Плащанията за безработица също порастват, като по този начин компенсират част от спада от 8% на заплатите, обвързван със загубата на работни места.

Слабите разноски през април, за които икономистите споделят, че евентуално са стигнали дъното, способстват за изказванията, че стопанската система на Съединени американски щати ще се възвръща постепенно. Постепенното отваряне на бизнеса през май и поддръжката от държавното управление за фирмите и семействата забавиха темпа на загуба на работни места и донесоха слаб растеж на разноските.

" Част от данните подсказват стабилизация ", споделя Кейти Бостянчич, основен икономист за Съединени американски щати в Oxford Economics.

Камелия Кунен, професор в UNC-Kenan Flagler Business School, споделя, че заетите в най-тежко потърпевшите промишлености, като търговията на дребно и туризма, ще усещат неустановеност по-дълго време. " Най-вероятно тези хора ще са доста, доста деликатни по какъв начин харчат парите си ".

През май упованията на американците за стопанската система още веднъж са мрачни, съгласно проучване на University of Michigan. През петия месец показателят пада до 65,9 от 70,1 през април.

Притесненията за стопанската система са фактор зад растежа на спестяванията през април. Темпът - разликата сред разполагаемия приход и разноските, се повишава с 33% през април от 12,7% през март и 8,2% през февруари.

През април потребителите понижават разноските за услуги, заведения за хранене и хотели на половина, по отношение на април 2019 година Покупките на коли падат с 30%, а на мебели и домашен уреди с една пета. Американците са купували на половина облекла и обувки, по отношение на април 2019 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР