Домакин на първото официално посещение на генералния консул на Република

...
Домакин на първото официално посещение на генералния консул на Република
Коментари Харесай

За морска връзка между Варна и Истанбул ще работи турският консул

Домакин на първото публично посещаване на генералния консул на Република Турция в България Толга Оркун във Варна бе регионалният шеф професор Андрияна Андреева. В срещата взеха присъединяване двамата заместител регионални шефове Антоанета Петрова и Огнян Рачев, както и аташето по обществените въпроси в генералното консулство Мехмет Унган.

Професор Андреева показа на своя посетител най-важните акценти от общественото, икономическото, просветително и културно развиване на 12-те общини от Област Варна, а Оркун съобщи желанието да ускори икономическите връзки сред двете страни и да притегли още вложения в района. Двамата споделиха удовлетворение от традициите в положителното икономическо, комерсиално и културно съдействие сред България и Турция.

Толга Оркун, чиито корени са свързани с България е посланик от кариерата с 26 години опит на общоприет консул в Гърция, в Холандия, в Италия и в Ирак. В диалога си с професор Андреева той съобщи, че развиването на икономическото и комерсиалното съдействие сред България и Турция ще бъде в основата на неговата работа. Освен привличането на огромни вложители и повишение благосъстоянието на хората, за дипломата ще бъде значима и поддръжката за бизнеса на елементарните поданици, които развиват собствен дребен бизнес. В тази връзка генералният консул ще търси задълбочаване на взаимоотношението сред Търговските и Занаятчийските камари на двете страни.

Професор Андреева поддържа още една от дилемите, които Оркун е сложил пред своя екип, а точно възобновяване на морската връзка сред Варна и Истанбул и активизиране на морския превоз сред нашите страни. Дипломатът показа параметрите на един предстоящ Меморандум за съдействие сред Турция, България и Румъния. Той може да обхване действия за почистването на Черно море от мини, проблем, който породи с военния спор сред Русия и Украйна.

„ Едно чисто и по-сигурно море е поръчител за добър стопански, търговски и туристически продан сред страните в района “ сподели дипломатът и добави: „ Опитвам се да убедя моята страна, че бъдещото икономическо развиване сред нашите страни може да бъде и на основата на по-активен морски превоз “.

Професор Андреева поддържа желанията на Оркун да разпространява богатото фолклорно завещание и обичаи на Област Варна в своята татковина. Тя показа на своя посетител картините от детската галерия „ Бъдещето на моя град “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР