Долни чифлик. На 29.11.2021 г. Местна инициативна група Долни чифлик

...
Долни чифлик. На 29.11.2021 г. Местна инициативна група Долни чифлик
Коментари Харесай

Популяризират на местното културно богатство, традициите и обичаите на населението на община Долни чифлик

Долни чифлик. На 29.11.2021 година Местна инициативна група „ Долни чифлик и Бяла “ подписа контракт за даване на безплатна финансова помощ с община Долни чифлик по план “Развитие на териториална и локална еднаквост на община Долни чифлик ”. Това оповестиха от пресцентъра на Община Долни чифлик . Одобреният план е на стойност 81 940 лв. и се финансира от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, Мярка 7.7 „ Развитие на териториална еднаквост и маркетинг на дестинацията Долни Чифлик и Бяла ” от Стратегията за ВОМР.

Проект „ Развитие на териториална и локална еднаквост на община Долни чифлик “ включва осъществяването на две съществени действия, ориентирани към разпространение на локалното културно благосъстояние, традициите и обичаите на популацията на община Долни чифлик: Дейност 1 „ Разработване и разпространение на филм и осведомителни материали за община Долни чифлик “ и Дейност 2 „ Дейности за съхраняването и устойчивото ръководство на фолклорните обичаи на ваяците като част от голишко-еркечката етнографска група “.

В Дейност 1 „ Разработване и разпространение на филм и осведомителни материали за община Долни чифлик “ се планува правенето на филм за община Долни чифлик, който показва по атрактивен метод богатото културно-историческо завещание, естествените дадености и вероятност пред общината, правене на осведомителни материали.

В Дейност 2 „ Дейности за съхраняването и устойчивото ръководство на фолклорните обичаи на ваяците като част от голишко-еркечката етнографска група “ се планува основаването и поддържането на интернет основана платформа за фолклора на голишко-еркечката етнографска група, основаване на цифров списък на ваяшки празници, основаване на галерия на голишка носия по остарели фотографии, разработване на макети в натурален растеж, разработване на брошура с обичайни ваяшки предписания, проява на правене на пареник (традиционна обредна храна) на празник „ Петльовден “, правене на филм за разработване на труфя, закупуване на обзавеждане за залата в с. Голица – селото с най-многобройни участници и посетители във ваяшките празници и закупуване на мултимедийно съоръжение в най-големите ваяшки села Голица, Венелин и Солник.
Продължителността на плана е 24 месеца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР