Долната камара на френския парламент (Националното събрание) прие предложена от

...
Долната камара на френския парламент (Националното събрание) прие предложена от
Коментари Харесай

Франция: Извършеното от Китай е геноцид

Долната камара на френския парламент (Националното събрание) одобри препоръчана от опозицията резолюция, окачествяваща като геноцид отношението на китайското държавно управление към уйгурското малцинство, заяви ДПА. В поддръжка на резолюцията гласоподаваха 169 депутати, а срещу единствено един, съобщи Българска телеграфна агенция.

Резолюцията приканва френското държавно управление да осъди Китай за "престъпления против човечеството и геноцид " против мюсюлманите уйгури, както и да предприеме външнополитически ограничения за преустановяване на тези дейности. Необвързващата резолюция, издигната от Социалистическата партия и подкрепена от няколко други опозиционни партии, идва в навечерието на началото на Зимните олимпийски игри в Китай.

Предложението също приканва държавното управление да отбрани уйгурските поданици във Франция от всякакво заплашване или тормоз от страна на Китай. Активисти и специалисти на Организация на обединените нации по правата на индивида настояват, че минимум 1 млн. мюсюлмани са арестувани в лагери за превъзпитание в отдалечения западен район Синцзян. Активистите и някои западни политици упрекват Китай, че употребява изтезания, насилствен труд и дезинфекция, напомня Ройтерс. Китай отхвърля каквито и да било нарушавания на човешките права в Синцзян и споделя, че лагерите обезпечават професионално образование и са нужни за битка с екстремизма. След сходно гласоподаване в нидерландския парламент през февруари 2021 година китайското посолство в Хага съобщи, че всяко подстрекателство за геноцид в Синцзян е "откровена неистина " и че нидерландският парламент "умишлено е очернил Китай и жестоко се намесва във вътрешните работи на Китай ".

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през декември, че не желае да "политизира " Олимпийските игри и Париж ще има свои представители там. Съединените щати, Австралия и Англия са измежду западните страни, които обявиха, че няма да изпратят публични лица на Олимпиадата поради ситуацията с човешките права в Китай. След гласуването на резолюцията от френския парламент в изказване китайското посолство в Париж "изрази дълбоката си угриженост ", че резолюцията "сериозно ще навреди на китайско-френските връзки и на доверието и имиджа на Франция в очите на китайците ", заяви "Политико ". Според посолството "френската страна е изцяло наясно с глупостта и вредността на тази резолюция. Френската страна би трябвало да покаже координация сред думи и каузи и да предприеме съответни дейности, с цел да подсигурява положителното развиване на китайско-френските връзки ", се споделя още в изказването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР