Доларът поскъпна до най-високи нива от близо 20 години насам

...
Доларът поскъпна до най-високи нива от близо 20 години насам
Коментари Харесай

Доларът поскъпна до близо 20-годишен връх спрямо останалите водещи валути



Доларът нарастна до най-високи равнища от близо 20 години насам по отношение на " кошница " от шест други водещи валути в следствие най-много на продължаващо обезценяване на еврото и на японската йена.

Така нареченият " показател на $ " (US index) се дефинира по отношение на водещи валути като еврото (с дял от цели 57,6% в индекса), японска йена (дял от 13,6%), английската лира (11,9%), канадски $ (9,1%), шведска крона (4,2%) и швейцарски франк (с дял от 3,6% в доларовия индекс).

Индексът на $ се увеличи в четвъртък до 103,94 пункта, пробивайки над предходния значим негов връх към 103,82 пункта от януари 2017 година Това е най-високото равнище на $ по отношение на кошницата от шест други водещи валути от декември 2002 година насам.

Графика на показателя на $ по отношение на шест други водещи валути



Основна поддръжка за продължаващото и през днешния ден повишаване на $ оказват упованията за нападателно стягане (повишаване) на лихвата на Федералния запас на Съединени американски щати в опит за преодоляване на растящата инфлация. Прогнозите са за повишение на федералната фондова рента с по 50 базисни пункта на всяко едно от съвещанията на Фед през май, юни и юли и повишаване на лихвената ставка до равнище от 3% към края на 2022 година

Опасенията, свързани с войната в Украйна и локдауните в Китай, целящи ограничение на Covid вълната в азиатска страна, също способстват за повишаването на $, който се употребява от вложителите със статут на " валута-убежище " при съществуването на геополитически и стопански рецесии.

Днешното повишаване на доларовия показател до близо 20-годишен връх по отношение на останалите водещи валути беше подсилено от поевтиняването на еврото под 1,0500 $ за пръв път от началото на 2017 година поради влошените вероятности за европейския икономическия напредък и инфлацията на фона на неналичието на индикации от страна на ЕЦБ за скорошно началото на повишение на рекордно ниските лихви в еврозоната.

В същото време доларът нарастна до 20-годишен връх тъкмо под 131,00 йени (най-високо равнище от април 2022 г.), откакто по-рано през днешния ден Японската централна банка ресурси досегашната си нападателна стимулираща парична и лихвена политика и даде обещание да ресурси рекордно ниските лихви, с цел да поддържа нежната стопанска система на страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР