Документалният филм на Милена Милотинова “Само защото бяха българи” беше

...
Документалният филм на Милена Милотинова “Само защото бяха българи” беше
Коментари Харесай

Вижте филма за репресиите срещу българи във Вардарска Македония, който БНТ не излъчи вчера

Документалният филм на Милена Милотинова “Само тъй като бяха българи” беше ненадейно свален от програмата на Българска национална телевизия. Той трябваше да бъде излъчен нощес в 22 ч., броени часове преди взаимното съвещание на държавните управления на България и Северна Македония, което се организира през днешния ден в резиденция "Бояна ", само че това не се случи.
 
Неочакваното решение предизвика голям брой въпроси, а младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация насрочи митинг довечера от 18 ч. пред постройката на публичната телевизия на ул. „ Сан Стефано “ 29 в София.
 
"Политическата интервенция в историята и в медийната политика са си разрешавали единствено тоталитарни режими, жигосани към днешна дата от целия свят. Призоваваме всички българи, които не желаят подмяната да продължи, да се причислят към мирния митинг ", приканиха от партийната организация.
 
Филмът изследва македонизацията във Вардарска Македония към и след 1944 година. Македонската кървава Коледа стартира на 6 и 7 януари 1945 година с избити - без съд и присъда, огромен брой хора от интелигенцията с българско съзнание, както и с други гонения и репресии на българите във Вардарска Македония, която е в границите на Югославия по времето на Тито, а и след него. Процесът се развива в подтекста на проектите на Коминтерна и на Белград за "Балканска Федерация " в средата на 40-те години на предишния век, редом с процеса на насилствена македонизация на популацията в Пиринска Македония. Спомени за този "македонски " развой описват близки на починалите, четем на страницата на Българска национална телевизия, където е оповестена документалната лента.
 

 
Източник: "Труд "
 
 
 
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР