Документалната изложба "Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г.",

...
Документалната изложба "Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г.",
Коментари Харесай

Музеят в Бяла разказва в изложба за възстановяването на българската държавност

Документалната галерия "Русия и възобновяване на българската държавност 1878-1885 година ", проведена със съдействието на Държавната организация "Архиви ", ще бъде открита на следващия ден в Историческия музей в град Бяла, област Русе. Това заяви шефът на културната институция Иво Жейнов, представен от Българска телеграфна агенция.

Изложбата демонстрира построяването на българската държавност след 3 март 1878 година. Експозицията е формирана от основополагащите документи за българските държавни институции, за построяването на Народното събрание, приемането на първата Конституция, основаването на обособените министерства, културните институции и армията. Включени са също инструкциите и заповедите, издадени от Канцеларията за гражданско ръководство, ръководена от княз Владимир Черкаски, краткотрайните правила, одобрени от Съвета на императорския съветски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Жейнов изяснява, че Бяла е второто огромно българско населено място след Свищов, освободено в хода на военните дейности, и в него стартира да се открива българска административна власт.

Отделно, в постройката на музейната експозиция "Освободителна война " в град Бяла, от 20 юли до 13 август 1877 година се обитава основната квартира на съветския император Александър Втори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР