Документална изложба за живота и дейността на Христо Михайлов по

...
Документална изложба за живота и дейността на Христо Михайлов по
Коментари Харесай

В Монтана показват полицейското досие на Христо Михайлов

Документална галерия за живота и активността на Христо Михайлов във връзка 125 години от рождението му е експонирана във фоайето на Държавен списък в Монтана. Върху 10 табла са подредени 95 фотоса с писма и документи на Христо Михайлов. В една от витрините може да се види и полицейското му досие, което се съхранява в Държавния боен списък. Юрист и деен участник в политическия живот Христо Михайлов има две смъртни присъди, 12 години е прекарал в пандиза. Убит е на 8 февруари 1944 година, когато попада в полицейска засада и е ранен. на път към болничното заведение е разстрелян.
„ Инициативата за изложбата е на общинската организация на Българска социалистическа партия – Монтана,” означи при откриването Ангелина Емилова, шеф на Държавен списък – Монтана. Внукът на Георги Димитров, Георги предложи, във връзка идното отбелязване на 95 години от Септемврийското въстание да бъде издаде алманах с документи за събитията от 1923 година
Камелия Трифонова благодари за професионалната работа на експертите от ДА и Историческия музей, както и на Илия Илиев, финансирал подготовката на материалите. После пристигналите за разкриване на изложбата се поклониха пред паметника на Христо Михайлов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР