Доктрината Клаузевиц“ в действиеНазначаването на Валери Герасимов за командир на

...
Доктрината Клаузевиц“ в действиеНазначаването на Валери Герасимов за командир на
Коментари Харесай

Боевете за Бахмут и Угледар ще влезнат в учебниците

„ Доктрината Клаузевиц “ в деяние

Назначаването на Валери Герасимов за пълководец на Съвместната формация на силите беше промяна на тактически и стратегически неточности, позволени в първия стадий на специфичната интервенция. Това сподели в изявление за Newsweek американският военачалник Марк Хертлинг, някогашен командващ няколко армии.

Герасимов открива съгласуваност сред няколко командвания, базирайки се на главния принцип на военната теория на Карл декор Клаузевиц. Клаузевиц за първи път прогласява „ единството на напъните и задачата “ като главен принцип на всяка война, когато всички участници – държавното управление, неговият народ, генералите и техните бойци – схващат „ какво се пробват да реализират и по какъв начин да го създадат “.

Русия има пет съществени посоки за нахлуване плюс едно отбранително - Херсон

Последователността на военните цели в този момент, за разлика от първата фаза на специфичната интервенция, е ясно дефинирана. Сега настъпателната интервенция обгръща пет съществени посоки – Купянското (оперативна формация войски „ Западна “), Красно-Лиманското (групировка „ Център “), Донецкото (групировка „ Юг “), Южно-Донецкото и Запорожкото (групировка „ Изток “).

Всяко направление е разграничено на няколко пробивни сектора. Например Авдеевския и Мариинския останаха такива региони в Донецко направление в продължение на няколко месеца. Авдиевка и Маринка са огромни селища на запад от Донецк, откъдето се обстрелват мирните градове и би трябвало да бъдат освободени. Наскоро беше прибавен Торецкият сектор в Донецка посока - на запад от освободената Горловка.

По-рано, да вземем за пример, беше значимо направлението Николаев-Кривой Рог. Но след прегрупирането на съветските войски от десния (западния) бряг на Днепър в региона на Харков това направление на настъплението естествено престана да съществува.

Но Херсонското направление остава значимо и в този момент. Офанзива тук, несъмнено, не върви. Артилерийските дуели с въоръжените сили на Украйна обаче не престават: съветските войски методично унищожават огневите точки на въоръжените сили на Украйна на десния бряг на Днепър. В самия Херсон, както и в Токаревка, Антоновка, Чернобаевка и други села, се разполагат американски системи M777, РСЗО Град, гаубици Mста-Б, D-30 и Гиацинт-Б, самоходни артилерийски установки Гвоздика и „ Акация “. Както и станции за радиоелектронна битка и разузнаване.

ISW: Русия поддържа военна самодейност в ЛНР от началото на зимата

Руските войски използваха зимните месеци за повече от просто струпване на мощ, написа военният коментатор Майк Екел от Радио Свободна Европа. Ниските температури забавиха темпа на военните дейности, само че съветските войски бяха наситени с нова техника (включително най-модерната, да вземем за пример танковете Т-90М Прорив), частите бяха докомплектовани за сметка на мобилизираните и отбранителните структури са укрепени на основните места.

След като беше взето политическото решение за пролетната атака, войските започнаха да усъвършенстват координацията. Освен това, както завеща Клаузевиц, главната задача беше ясно и тъкмо дефинирана - цялостното освобождение на Донбас (това още веднъж беше декларирано от министъра на защитата Сергей Шойгу на 7 март)

Именно по-късно, съгласно Американския институт за проучване на войната (ISW), съветските войски бързо възвърнаха неуверената си самодейност. Особено бързо и уверено - в ЛНР, част от чийто Сватовски регион беше окупиран. За настъплението в ЛНР съветското командване ангажира минимум три дивизии, написа Майк Екел.

Атаката против Бахмут, макар интригите на киевската агитация, също се развива сполучливо – въпреки и постепенно. Соледар и най-големите села (Новолуганское, Парасковеевка, Новогригоровка, Кодема) бяха изцяло освободени, контролът върху Топлоелектрическа централа Углегорск беше върнат.

А след освобождението на Бахмут съветските войски ще би трябвало да деокупират други градове в района - това са Торецк (30 хиляди жители), Часов Яр (13 хиляди), Светлодарск (12 хиляди), Углегорск (7 хиляди). Всички те са доста по-малки от Бахмут и нямат такова стратегическо значение, което не разрешава на въоръжените сили на Украйна да изградят тук същата многомесечна самоубийствена защита.

Майк Екел: Угледар е ключът към сухопътния мост към Крим

По-трудна задача от освобождението на Бахмут, несъмнено, ще бъде завладяването на Краматорско-Славянската агломерация. Руските войски към този момент са се преместили в този регион по автомагистралата, свързваща северните покрайнини на Бахмут (вече освободени отдавна) и Славянск. Краматорск е корав орех: от 2015 година в града се намира щабът на така наречен АТО. Градът беше цялостен с военни уреди, в това число хранилища за муниции. И всичко това, за жалост, е и със ешалонирана отбрана в дълбочина.

Не толкоз бързо, колкото по линията Сватово-Кременная, самодейността беше върната в Угледар. Междувременно дребният град с 15 000 поданици е стратегически значим колкото Бахмут с 70 000 поданици, написа Майк Екел.

Угледар се намира на границата на южния и източния спектакъл на военните дейности, северно от от дълго време освободената Павловка и основния път, който води до автомагистралата, свързваща Донецк и пристанището Мариупол на Азовско море. Така както Бахмут е „ ключът “ към Донбас, по този начин и Угледар е „ ключът “ към сухопътния мост през Запорожие към Крим.

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР