Докладът за състоянието на администрацията за 2022 г. показва, че

...
Докладът за състоянието на администрацията за 2022 г. показва, че
Коментари Харесай

Въпреки дигатилизацията администрацията продължава да се увеличава

Докладът за положението на администрацията за 2022 година демонстрира, че щатната бройка на българската администрация е 143 815 бр., от които 36 736 – в териториалната администрация.

Повишението по отношение на миналата година е с 0,3%, само че от 2016 година насам администрацията се е нараснала с над 8%.

Още по-интересна е съпоставката с броя на популацията. През 2022 година на 100 хиляди души се падат по 2230 служители или с близо 20% (363 бр.) повече по отношение на шест години по-рано. Накратко – администрацията продължава да се усилва, макар всички декларирани планове за нейното усъвършенстване, понижаване на разноските, заменяне с електронни услуги.

Докладът включва данни по отношение на административните структури, човешките запаси, изискванията за реализиране на активността на администрацията и достъпа до социална информация. Анализът на прегледаните индикатори включва редица забавни изводи:

Задължителните образования не се ползват необятно, а законът не се съблюдава. През 2022 година под 10% от висшите чиновници на администрация са минали наложителното годишно образование. Обученията са обхванали и под половината от новопостъпилите чиновници и от тези на управителна служба. Още един любопитен проблем – според Закона за държавния чиновник, в случай че чиновникът е минал образования с дълготрайност над 20 дни, той се задължава да работи в съответната администрация най-малко една година. Над 42% от обучилите се обаче са напуснали в границите на този период и нито един от тях не е възстановил средствата за образование. Положителна наклонност във връзка с образованията е, че нараства броят на тези в региона на осведомителните системи и цифровите умения.
В администрацията не престават да се следят огромни разлики в заплащането както на чиновниците на една и съща служба в границите на дадена административна конструкция, по този начин и сред обособени администрации от един и същи тип.
Все още е налице наклонността компютрите от висок клас да са съсредоточени в централната администрация без значение от обстоятелството, че главният снабдител на административни услуги са общинските администрации.
Въпреки повишението на опциите за електронните услуги, спрямо 2021 година броят на предоставените електронни услуги понижава (с близо 20%), а потенциалът на споделените запаси на е-управлението към момента не се употребява интензивно от административните органи. Данните са в унисон с изследване на Националния център за парламентарни проучвания за електронното ръководство в България, от което излиза наяве, че при започване на 2023 година близо всеки втори интервюиран (46%) показва, че не търси информация и не употребява електронни административни услуги. Основните аргументи да не се употребяват електронните услуги на администрацията са: Нямам доверие на електронните услуги/предпочитам директен контакт (24,1%), Не е належащо да употребявам интернет, с цел да получа това, което ми би трябвало (23,5%) и Нямам нужните компютърни умения (19,4%).
Близо 7 години след въвеждането на законово условие за приемане на вътрешни правила за работа по ЗДОИ, към момента има административни структури, които не са изпълнили това обвързване и няма никакви последствия при неизпълнението му.
Оценяването на осъществяването на отговорностите съгласно заеманата служба не дава отговор на действителността. През последните години прави усещане, че доминират високите оценки, което и съгласно тазгодишния отчет слага въпроса за обезценка на оценяването, което произтича от субективни предпоставки при използването му, макар съществуването на избран стандарт.
Административните структури регистрират, че над 2000 от действително заетите чиновници към края на година са с право на пенсия.
Като цяло се вижда по-висока отчетност, продължаващо развиване и благоприятни условия даване на електронни услуги, по-широко даване на достъп до социална информация.

Същевременно в отчета не престават да се означават едни и същи остарели проблеми и още веднъж са пропуснати значими тематики като използването на антикорупционни ограничения, ограничение на административното контролиране, използването на оценки на въздействието, изнасянето на действия отвън администрацията и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР