Докладът цитира данни на Асоциацията на европейските на журналисти, според

...
Докладът цитира данни на Асоциацията на европейските на журналисти, според
Коментари Харесай

Амнести Интернешънъл: Влошаване на ситуацията с човешките права в България

Докладът цитира данни на Асоциацията на европейските на публицисти, съгласно които че всеки втори публицист в България е бил подложен на непозволен напън, а всеки десети е бил заплашван с правосъдни дейности. Това е имало " вцепеняващ резултат върху отразяването на събитията и е довело до нараснало самонаблюдение и цензура ".

Амнести написа още, че огромните медии не престават да бъдат следени от политици и олигарси, което " в допълнение подкопава публицистичната самостоятелност и лимитира на достъпа до информация ". Споменава се и препоръчаният от " Възраждане " законопроект за " задграничните сътрудници ", който цели да попречва активността на хора и организации, финансирани от задгранични източници.

Докладът отбелязва още, че мигранти и търсещи леговище в страната са били отблъснати. Амнести оповестява за дискриминационни практики в региона на даването на леговище, като молбите на жители на някои страни, в това число Афганистан, Алжир, Бангладеш, Мароко и Тунис се отхвърлят автоматизирано. Докладът отбелязва също, че доста от украинските бежанци, приютени в страната, са я напуслани в резултат на несигурната обстановка към системата за настаняване.

Домашното принуждение в България се е нараснало, а ромите и хората с увреждания са се сблъскали с дискриминация.

В международен мащаб организацията отбелязва и " двуличие " във връзка с реакцията на западните страни към съветската експанзия в Украйна, която стартира преди година. Според Амнести, въпреки отговорът на съветското навлизане в Украйна да е бил бърз и мощен, страните са ползвали законодателството в региона на правата на индивида за всеки обособен случай в " смайваща проява на очевидно двуличие и двойни стандарти " и са липсвали смислени дейности във връзка с тежки нарушавания на някои от съдружниците.

" Държавите не могат да подлагат на критика нарушаванията на правата на индивида в един миг, а в идващия да оправдават сходни нарушавания в други страни единствено тъй като ползите им са застрашени. Това е безсъвестно и подкопава цялата конструкция на универсалните права на индивида ", споделя Агнес Каламар, общоприет секретар на организацията, в прессъобщение, съпътстващо отчета.

В отчета се споделя, че до момента в който страните членки на Европейски Съюз са отворили границите си за украинците, бягащи от съветската експанзия, доста от тях държат вратите си затворени за тези, които бягат от войната и репресиите в Сирия, Афганистан и Либия. Съединени американски щати са приели десетки хиляди украински военни бежанци, като са експулсирали повече от 25 000 хаитяни сред септември 2021 година и май 2022 година, оповестява още Свабодна Европа.

Докладът цитира още отхвърли за опълчване на израелската " система на апартейд против палестинците " и бездействието против нарушаванията на правата на индивида от страна на Китай против уйгурите и други мюсюлмански малцинства в провинция Синцзян.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР