Докладът на ООН за световното щастие, публикуван миналата седмица, класира

...
Докладът на ООН за световното щастие, публикуван миналата седмица, класира
Коментари Харесай

Дания е втората най-щастлива страна, каква е тайната й?

Докладът на Организация на обединените нации за международното благополучие, оповестен предходната седмица, класира Дания като втората най-щастлива страна в света за шеста поредна година. Дания се подреди тъкмо след Финландия, страна, която към този момент седем следващи години държи първото място.

Може да се изкушите да мислите за Дания като за страната, която непрекъснато е на второ място. Но това би означавало, че евентуално не разбирате датския метод на мислене.

Хората в Дания имат метод да премислят обстановки, които другите биха могли да видят като не толкоз идеални

Писателките Джесика Джоел Александър и Ибен Дисинг Сандал стигат до този метод на мислене в книгата си „ Датският метод на родителство “. Те разказват датчаните като „ реалистични оптимисти “. Просто казано, датчаните са научени да преформулират отрицателните обстановки в позитивни.

Например, заглавията за Световния отчет за щастието не се концентрират върху обстоятелството, че датчаните още веднъж са втори след Финландия. Те означават, че Дания е преди всичко в категорията на 60 и повече години. А новините не се стопират на обстоятелството, че Финландия още веднъж цари. Вместо това акцентират, че разликата сред двете страни е била по-малка тази година от предходната.

Дания реализира обща оценка тази година от 7,586

Тази на Финландия е малко по-висок от 7,804. Тези резултати се пресмятат основно от изследването на Gallup World Poll, където към 100 000 души в 130 страни са помолени да оценят живота си по канара от нула до 10. Нула е допустимо най-лошият живот, а 10 е най-хубавият.

След това Докладът за щастието взема междинна стойност от числата, дадени от интервюираните във всяка нация през последните три години. Тазгодишната ранглиста е от изследвания, извършени сред 2021 година и 2023 година Данните проучват и Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, обществената поддръжка, продължителността на здравословния живот, свободата, щедростта и корупцията.

Междувременно Съединените щати изпаднаха от топ 20 на Световния отчет за щастието за първи път началото на съществуването му. Сега те заемат 23-то място. До огромна степен това се дължи на спад в равнището на задоволство, изразено от хората на възраст 30 години и по-млади.

Запитанакакво прави Финландия по-щастлива от Дания, Катарина Лахмунд, старши анализатор в Датския институт за проучване на щастието дава отговор шеговито:

„ Сауните “, споделя тя.

Финландия в действителност разполага с впечатляващите 3 милиона сауни за популацията си от 5,5 милиона

На територията й има 188 000 езера и гори, които покриват 75% от земята, съгласно Visit Finland. Там се намира и Северното зарево, което можете да видите към 200 нощи в годината от Лапландия. А там пък  живее Дядо Коледа. Има доста за харесване.

Но от научна позиция Лахмунд сподели, че разликите сред Дания и Финландия „ са толкоз минимални, че в действителност не можете да ги посочите “. В последна сметка има причина Дания да е държала купата най-щастлива страна в света три пъти преди този момент.

Общото сред Дания и Финландия е обществена система, която, както ми сподели Лахмунд, „ ви разрешава да се неуспехите “

Можете да загубите работата си в Дания и да бъдете подпомагани от компенсации за безработица. Можете да се разболеете и да не се тревожите за сметка или качество на грижите. Можете да имате цяла година отпуск от работа, с цел да гледате новороденото си бебе. А по-късно да се върнете на работата си, като употребявате детски грижи, които са 75% финансирани от страната. Образованието е гратис, в това число университетите, където студентите получават месечна държавна стипендия за прехрана. Има обществени жилища, права на аборт и синдикати, които са толкоз мощни, че няма потребност от национална минимална заплата.

Доверието в обществените управляващи се трансформира в общество на доверие

Доверие, което е толкоз огромно, детската стаи, в които вървят дребните деца, нямат ключалки. Родителите им пък ги оставят да дремват на открито, количката, единствено с екран. Училищните площадки са отворени за обществеността и децата на възраст от девет години имат доверие да си проправят път до учебно заведение.

Семейството също е значимо за датчаните. Според един 80-годишен мъж от Дания, това е повода по-старото потомство да излезе отпред в тазгодишния отчет за щастието.

„ Дания е доста сплотена във връзка с фамилията. Сред по-възрастните хора има доста задоволство от това “, споделя той.

Това чувство за заедност е част от концепцията за hygge – което може да се дефинира като неофициално време дружно с хората, които обичате

Друга датска дума за изложение на сходно разбиране е fælles. Преведено непосредствено като „ споделено “, то обгръща концепцията за „ заедността “ и се намира в други думи като fællesspisning, самодейност „ да се храним дружно като общественост “ и fællessang, „ общностно пеене “.

Това са прелестни, достоверни датски хрумвания, само че това не значи, че датчаните считат, че би трябвало да завоюват първото място в Световния отчет за щастието. Дори и да имат 3 милиона сауни.

„ Много сме удовлетворени, че не сче номер едно. Това значи, че не всички сме предопределени да бъдем щастливи “, споделят те.

Ето още нещо, което би трябвало да знаете за датчаните: те са надълбоко, известни с самоироничност

Те философски се придържат към мълчалив обществен кодекс, наименуван Закон на Янте – идея, която в действителност се съблюдава в цяла Скандинавия – който обезсърчава хората да мислят прекомерно високо за себе си. Подценяването, скромността – даже известна доза конформизъм – се честват. Това важи и за националните желания. Датчаните не се нуждаят от резултат, с цел да покажат, че се оправят добре, те към този момент знаят това. Защо да натриват носовете на съседите си?

Което ни връща към Световния отчет за щастието и поредно следване на Финландия. Дания беше оповестена за най-щастливата страна през 2012 година, 2013 година и 2016 година И може да претендира още веднъж за първото място някой ден. Но до този миг, позволете ми да ви показва още една част от надълбоко датската идея.

Това е обвързвано с думата pyt (произнася се pid), определена от лексикографите преди няколко години за обичаната дума на Дания. Приблизителен превод на британски може да бъде

„ няма значение, нещата се случват “

и може би може да се каже с леко покачване на плещи и лек намек за усмивка. Това е ненапълно аналогично на концепцията, която англоговорящите назовават „ вода от гърба на патица “.

Това разрешава на датчаните да одобряват обстановка като второто място, без да се разстройват прекалено много.

Източник: Анализ на Ема Фърт за CNN/Превод: SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР