Докато завършва Малкият принц, на Антоан дьо Сент-Екзюпери му хрумват

...
Докато завършва Малкият принц, на Антоан дьо Сент-Екзюпери му хрумват
Коментари Харесай

В Париж продават една от черновите на Малкия принц с прочутите фрази на Екзюпери

Докато приключва " Малкият принц ", на Антоан дьо Сент-Екзюпери му хрумват две фрази, които записва с молив върху черновата с бележките си, без да има визия за идното им влияние: " Истината се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за очите. " Те са на страница 57 от една от черновите на " Малкият принц ", анотирани ръкописно от създателя. Тя в този момент се продава, заяви Агенция Франс Прес.

Ръкописът е най-значимият лот от изключителна сбирка, отдадена на френския публицист и летец, която се предлага по време на интернационалното ревю на изкуството FAB в Гран пале в Париж от сряда. Колекцията включва още 23 други творби, измежду които писмо от писателя до майка му, писано, когато той е десетгодишен, 200 ръкописни страници от есето му " Цитаделата ", над тридесет писма на създателя до брачната половинка му.

Това е сбирка на запалянко, доста селективна и подбрана с усет, сподели за Агенция Франс Прес Беноа Форжо, който дава отговор за продажбата. Той обаче не разкрива името на колекционера. В напечатана чернова на книгата си Сент-Екзюпери задрасква изречение от разговора на Лисицата с Малкия принц в глава XXI и го заменя с изписани на ръка с молив две фрази, които стават фамозни. Дешифрирайки ръкописа, експерти откриват, че преди този момент създателят е тествал разнообразни версии на разговора в тази глава.

" Малкият принц " е издадена през април 1943 година на френски и на британски език в Съединени американски щати, по-късно и във Франция - през април 1946 година Писателят, който умира през юли 1944 година, не съумява да се възползва от поразителния триумф на творбата си. По данни на Фондация " Антоан дьо Сент-Екзюпери " за 80 години по света са продадени над 150 милиона екземпляра от книгата, което я прави най-продаваното художествено произведение на всички времена. Ръкописът ѝ остава в Ню Йорк и през днешния ден е владеене на Morgan Library & Museum.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР