Докато все още играех, единственото, което ме интересуваше, беше да

...
Докато все още играех, единственото, което ме интересуваше, беше да
Коментари Харесай

Не стреляй отдалеч

„ Докато към момента играех, единственото, което ме интересуваше, беше да вкарам гол. Не ме вълнуваше по какъв начин и от кое място съм го вкарал. “ Тази простичка теза развива именитият нападател на Нюкасъл и британския народен тим Алън Шиърър.

Стрелецът обаче въпреки всичко прибавя, че когато си отбелязал с шут от 30 метра е по-сладко, в сравнение с в случай че просто си довкарал отбитата от вратаря топка на празна врата. Съотборниците ти се радват повече, трибуните подвигат по-силен звук, самите противници наподобяват по-респектирани.

„ Никога не съм се страхувал или тормозил да опитам шут от сериозна отдалеченост “, споделя още Шиърър.



Самият нападател е осъществил 33 гола с изстрели отвън наказателното поле, което и до ден сегашен го оставя на почетното трето място по този индикатор измежду всички, играли в миналото във Висшата лига. Само с един гол повече от него втори е Дейвид Бекъм, като впечатляващото при Бекъм е, че той е вкарал единствено 62 гола във Висшата лига, което значи, че чудовищните 55% от попаденията му са отдалеко. Казвам „ единствено 62 гола “, тъй като Шиърър към момента е голмайстор №1 на Висшата лига в историята й със зашеметяващите 260 гола, което значи, че при него едвам 13% от попаденията са станали факт след шутове от по-голямо разстояние. Ако питате кой е №1 – то това е Франк Лампард. Халфът на Челси е поразявал вратата на противника с шут отвън наказателното поле 41 пъти от общо 177-те си гола (23%). В почетната десетка на майсторите на изстрели отдалеко са все огромни имена като Джими Флойд Хасълбенк, Стивън Джерард (също с 33 гола), Уейн Руни, Тиери Анри, Мат ле Тисие, Кевин де Бройне и Хари Кейн.



Статистически досега в Англия през сезона има 18 гола след изстрели отвън рамките на наказателното поле, което е много. В последните 17 сезона не е имало толкоз доста след първите 4 кръга. В епохата на модерния футбол, когато от ден на ден се приказва за „ предстоящи голове “ (xG), т.е. – за качествена, а не за количествена статистика, ударите отдалеко наподобяват като жертван и стар метод. Повечето треньори и тимове се пробват да стрелят към противниковата врата, чак когато я приближат задоволително. Дори към този момент се прокраднаха и психически разработки, които по-скоро „ живеят “ в главите на анализаторите и почитателите, в сравнение с самите играчи, които настояват, че несъразмерната приложимост на сходни термини като „ предстоящи голове “ затормозява самите футболисти и те самите си споделят, че няма смисъл да стрелят отдалеко, тъй като шансът да вкарат е дребен. xG-то не ги поучава да вършат по този начин, както и да ви се коства това.

Статистиката демонстрира, че в последните сезони головете от по-голяма отдалеченост в действителност понижават, само че не са изчезнали изцяло. През 2007/2008 са вкарани 191 сходни попадения, което е връх за Висшата лига. През предходната акция броят на головете отвън наказателното поле е бил 143. В тези параметри се движат индикаторите и от предходните два сезона. Процентно обаче, съпоставено с всички вкарани голове в шампионата, броят на попаденията отвън наказателното поле спада осезаемо. Споменах – 143 гола са вкарани отвън наказателното поле през предходната година. Но това са едвам 11% от всички голове – най-ниският % от 2006/2007. С други думи – головете се усилват стремително, само че те все по-рядко са маркирани отвън наказателното поле. Играчите все по-рядко и стрелят отдалеко.

Слава Богу – хубостта не е изчезнала дефинитивно, отстъпила място на сигурността и прагматизма. Примери има, даже да погледнем единствено към последния кръг. Спомнете си победните попадения на Джон Дуран за Астън Вила против Евертън или на Харви Барнс за Нюкасъл против Уулвърхемптън.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР