Докато в паниката си повечето държави започнаха да прилагат строги,

...
Докато в паниката си повечето държави започнаха да прилагат строги,
Коментари Харесай

Сгреши ли Швеция в подхода си към коронавируса?

Докато в суматохата си множеството страни започнаха да ползват строги, а от време на време и спорни ограничения против разпространяването на COVID-19, една страна избра да даде независимост на своите жители макар сериозната заплаха от болест. Това е Швеция. Обичана от мнозина, през днешния ден страната понася рецензии поради целенасочена немарливост. Също по този начин огромна част от обществото на Швеция сама направи оценка на своите неточности, въпреки и към момента да няма единна международна формула за разрешаване на актуалната рецесия. Къде обаче са грешките на шведската система за битка с вируса?

Чрез своите свръхсвободни ограничения Швеция доближи в международен мащаб най-голям брой смъртни случаи на глава от популацията през май. Починалите са над 5 200 души, като това число е пет пъти по-голямо от общия брой жертви във Финландия, Норвегия и Дания по едно и също време. Привържениците на либерализирания метод не престават да настояват, че чрез него ще бъде построен прословутият стаден имунитет. Хипотеза, която държавното управление отхвърля на този стадий. 

След месеци на тесногръд спор могат да бъдат чути и сериозни отзиви. Най-важното от тях е това на основния здравен контрольор Андерс Тегнел. Той признава неуспеха на тактиката и това, че е можело да бъде направено повече. И въпреки всичко тактиката му остава непроменена. 

Концепцията за „ коридора от отзиви “ (придържане към една съществена позиция, която става публична в дебатите) оказва помощ да разберем за какво казусът с ковид не бе мотив за обществени разисквания. Съгласно тази идея публичните възгледи трябва да бъдат насочени в своего рода стеснен кулоар, който медиите да предложат чрез елиминирането на спектъра от отзиви. Този дискурс постоянно унищожава публично значими аспекти от дадени обстановки.

Затова и в медиите бе неприемлива версията, че може да има неуспех в тактиката. Чрез разбори, мнения и постове в обществените мрежи от хора с престиж мненията, че Швеция е на прав път, като отхвърля всеобщо тестване или карантина, получиха тежест. Корените на казуса обаче са в чувството за национално предимство, въплътено в облика на социалдемократичния министър председател Стефан Льовен. Въпреки смайващия съгласно медиите брой смъртни случаи Льовен и до през днешния ден поддържа личните си дейности.

Друг фактор за пренебрежителното отношение по отношение на епидемиологичната конюнктура са политическите битки сред лявото, лявоцентристкото и крайнодясното политическо крило. В тесния кулоар от отзиви ехтят гласовете на левите обединявания, които от своя страна на избори печелят публичното доверие поради битката си с крайнодесните. И до момента в който в другите страни по света левите са критици на строгите ограничения, то тук се следи противоположното – крайнодесните се пробват да се опълчат на либерализацията в защитните ограничения.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР